Publisert 18. september 2007

Kunder står fortsatt i kø for å ta ut penger fra den kriserammede britiske banken Northern Rock. Nå frykter britene at også andre bankselskaper skal få alvorlige problemer.

NTB

Statsminister Gordon Brown har satset sin politiske troverdighet på en statlig garanti for at sparepengene i Northern Rock er trygge. Dette ga oppgang i aksjekursen tirsdag, men samtidig falt kursene på andre bankaksjer bratt, skrev London-avisen Daily Telegraph.

Inntil tirsdag var verdien av aksjer i bankselskapet Alliance & Leicester redusert med nesten en tredel. Kursene på aksjer i et annet av Storbritannias mest kjente kredittselskaper, Bradford & Bingley, sank med 15,4 prosent mandag men tok seg noe opp tirsdag.

Krise
Alliance & Leicester, Bradford & Bingley og Northern Rock er alle tidligere «building societies», spareselskaper for boligbygging, som er blitt til forretningsbanker. Northern Rock virket solid inntil den ble rammet av krisen i det internasjonale kredittmarkedet.

Banken hadde tirsdag rykket inn helsides annonser i Storbritannias største aviser med budskap til kundene: «Vi skal ikke svikte dere». Men utenfor Northern Rocks filial i Kingston sørvest i London hadde rundt 50 mennesker stilt seg i kø før åpningstid.
– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med sparepengene våre, men jeg stoler ikke på regjeringen. Jeg og andre av min generasjon pleide å spare og vente med å kjøpe ting til vi hadde råd. Nå for tiden låner folk penger for å kjøpe, sa pensjonisten Doria Watson.

Skepsis
Finansminister Alistair Darling kunngjorde mandag at sentralbanken Bank of England garanterer for alle penger som er satt inn på konto i Northern Rock. Både Darling og hans sjef Gordon Brown måtte tåle mye skepsis og direkte kritikk i tirsdagens aviskommentarer.

– Brown skriver ut en sjekk på 28 milliarder pund (314 milliarder kroner) for å stanse panikken, skrev The Times.
Avisens kommentator fastslo at finansminister Darlings inngrep i Northern Rock-krisen var et «desperat stykke politisk improvisasjon».

Analytikere mener ifølge The Guardian at panikken rundt Northern Rock kunne vært unngått hvis regjeringen hadde grepet inn før. Bank of Englands reaksjonsevne har vært for dårlig sammenlignet med USAs sentralbank Federal Reserve og europeiske ECB, blir det sagt.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger