Publisert 1. september 2008

Frykten for en ny naturkatastrofe på linje med Katrina preget New Orleans og resten av delstaten Louisiana da orkanen Gustav nådde USAs sørkyst.

NTB

Spørsmålet både lokalbefolkningen og øvrige amerikanere stiller seg, er om myndighetene lærte noe av Katrina, og om tre år med gjenoppbygging vil være forgjeves når Gustav har herjet fra seg.

Styrtregn og kraftig vind rammet mandag morgen sørkysten av USA, men det aller kraftigste uværet var ennå i vente.

Over to millioner mennesker hadde flyktet fra området før orkanen nådde land, og New Orleans er omgjort til en spøkelsesby med bare 10.000 mennesker.

Mer enn 11 millioner mennesker i fem ulike delstater risikerer å bli rammet av uværet, som ventes å nå New Orleans mandag ettermiddag norsk tid.

– Tar ikke sjansen
Over 1.600 mennesker mistet livet da Katrina for tre år siden la 80 prosent av New Orleans under vann. Katrinas ødeleggelser skal ha kostet 400 milliarder kroner, og innbyggerne i området har ikke glemt naturkatastrofen.

En lang rekke av busser og biler strømmet ut av byen da myndighetene i helgen påla innbyggerne å komme seg i sikkerhet.
Vanessa Jones (50), som bor i New Orleans, sier hun hadde planlagt å bli værende i byen, men endret mening etter å ha sett på nyhetene.

– Jeg kan ikke ta sjansen fordi så mange mennesker mistet livet i Katrina, sier hun.
Myndighetene nøyde seg ikke med å beordre evakuering, men slo også fast at folk som plyndrer den folketomme byen, blir arrestert.

Meteorologene er ikke i tvil om at Gustav i stor grad truer den delvis gjenoppbygde byen og den ofte flomrammede kysten av Louisiana og Sør-Texas.

– Ny rekord
Gustav styrket seg noe mens den nærmet seg kysten av USA, og sterk vind fra orkanen kan merkes så langt som 35 mil unna uværets sentrum.

Orkanen fører med seg vedvarende vind på 51 meter per sekund (m/s), mens den på sin ferd gjennom Karibia nådde rekordhøye 94 m/s. Styrtregn, vind og flom forårsaket av Gustav krevde minst 94 menneskeliv i Den dominikanske republikk, på Jamaica og Haiti.

Gustav ble karakterisert som en orkan av kategori 3 da den slo inn over den amerikanske sørkysten. USAs nasjonale orkansenter advarte om at Gustav kan utløse en «ekstremt farlig» stormflo på 4,2 meter over normalt nivå, skriver BBC. Isolerte tornadoer kan også følge med Gustav og gjøre stor skade.

Politikerstrøm
President George W. Bush fikk sterk kritikk for at myndighetene reagerte for sent og ukoordinert da Katrina rammet det området som nå igjen er truet. Republikanernes toppolitikere satser derfor alt på å unngå at det samme skjer igjen, og reiste til de rammede områdene allerede før uværet nådde land.

Bush reiste til Texas for å følge nødhjelpsarbeid i delstaten, mens partiets presidentkandidat John McCain dro til området for å følge forberedelsene som gjøres for å takle orkanen.

Det betyr samtidig at festivitasen rundt Republikanernes landsmøte blir tonet kraftig ned.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger