Publisert 24. november 2005

Frykten for giftige utslipp sprer seg til nye områder i Kina etter nok en eksplosjon på en petrokjemisk fabrikk. Et 80 kilometer langt belte av sterkt forurenset vann nådde torsdag fram til den kinesiske millionbyen Harbin.

Til red: oppdatert med ny eksplosjon. Sammenholdes med FAKTA-benzen
NTB

Ifølge kinesiske myndigheter forårsaket eksplosjonen 380 kilometer fra Harbin alvorlig forurensning i Songhua-elva, som er kilde for mesteparten av drikkevannet i Harbin, en by med ni millioner innbyggere i den nordlige delen av Kina. Myndighetene innrømmer at en stor miljøkatastrofe er inntruffet.

Samtidig melder nyhetsbyrået Xinhua at en person ble drept og tre skadd i en eksplosjon på en petrokjemisk fabrikk i Sechuan-provinsen torsdag. Nyheten spredt frykt for forgiftning av vannet i den nærliggende byen Danjiang.

Hamstrer vann
Vannkranene ble midlertidig åpnet i Harbin onsdag etter først å ha blitt stengt, for å gi innbyggerne anledning til å hamstre vann.

– Vi håper folk får tid til å lagre så mye vann som mulig, sa en tjenestemann i Harbins vannverk. Myndighetene har bedt befolkningen holde seg unna elva for å unngå å bli eksponert for luftbåren forurensning fra vannet.

Prisene på flaskevann i Harbin steg til himmels, og myndighetene måtte gripe inn for å gi beskjed om at vannet skulle selges til vanlige priser.

Mange av Harbins innbyggere stormet onsdag flyplassen og jernbanestasjonene for å flykte fra giftfaren i byen, som ligger i Heilongjiang-provinsen nordøst i Kina.

Frykt i Russland
Frykten for katastrofen har spredd seg helt til Vladivostok på Russlands Stillehavskyst.
Beltet med forurenset vann ventes å ha passert byen lørdag. I løpet av få dager kan vannet nå den russiske byen Khabarovsk, 600 kilometer nordøst for Harbin og hjemby for 600.000 mennesker.

I Vladivostok-regionen i Russland begynte miljøvernmyndighetene onsdag å kontrollere det lokale vannet etter at det ble oppdaget gift i en kinesisk bielv til den russiske elva Amur.
Kinesiske myndigheter mener imidlertid at det vil ta 14 dager før utslippet når Russland og at det innen den tid ikke vil utgjøre noen stor helserisiko.

Benektet først
Store mengder av det giftige stoffet benzen rant ut i Songhua-elva etter eksplosjonen i Jilin-provinsen for 10 dager siden. Myndighetene innrømmet at katastrofen hadde funnet sted etter først å ha dementert flere ganger at noe slikt hadde skjedd.

– Vi har funnet ganske store mengder benzen, som kan være kreftfremkallende, sa en lokal talsmann.

Meldingene om hvor sterk forurensingen er, varierer. Ifølge nyhetsbyrået AFP har det kinesiske miljøverndirektoratet målt en benzenkonsentrasjon som er 108 ganger høyere enn det som betraktes som trygt, mens nyhetsbyrået Reuters rapporterer om forurensning som er 30 ganger høyere «enn normalt».

Drikkevannsforsyningen til byen ble stengt ved midnatt natt til onsdag, men ble åpnet igjen midlertidig, samtidig som folk ble oppfordret til å lagre vann før det igjen ville bli stengt natt til torsdag norsk tid.

– Her i byen hamstrer folk nå vann, enten det er på flaske, i bøtter eller i badekaret, sa en fabrikksjef i Harbin onsdag.


Fakta om benzen

Klar, fargeløs, ustabil væske som destilleres fra petroleum. Har en karakteristisk søt lukt.
* Inhalering av svært store mengder kan være dødelig. Moderate mengder kan føre til døsighet, svimmelhet, raske hjerteslag, hodepine, skjelving, forvirring og tap av bevissthet. Inntak gjennom mat og drikke kan føre til oppkast, svimmelhet, søvnløshet, krampe, raske hjerteslag og død.
* Bør bare behandles med full beskyttelsesdrakt.
* Regnes for kreftfremkallende.
* Brukes i produksjonen av en hel rekke produkter som brukes i hverdagen, slik som maling, fargestoff, emballasje, klebemiddel og CD-er. Brukes også i små mengder i bensin for å forbedre oktantallene.
Kilde: Reuters (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger