Publisert 31. oktober 2006

Bare få dager etter at Sysselmannen påla det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol å gjennomføre brannhindrende tiltak, tyder mye på at det er brutt ut brann i en stort steintipp utenfor Barentsburg., NTB

Det brenner i Barentsburg.
(Arkivfoto: russia.no)

Sysselmannen frykter for konsekvensene dersom det utvikler seg en større brann i denne steintippen. Den ligger i nærheten av en annen tipp der det i flere måneder har brent i kullrester.

Etter befaringer i området tidligere i høst advarte Sysselmannen mot konsekvensene for luftmiljøet i den russiske bosettingen i Barentsburg dersom det utvikler seg til en stor brann i denne tippen.

Haster
Pålegget fra Sysselmannen ble skrevet etter en befaring sist onsdag. Her ble temperaturen på massene like under overflaten i den store steintippen målt til 60 grader celsius.

«Det haster nå med å få avkjølt massene ved å dose dem ut. Steintippen er 46 meter på de høyeste og har et meget stort volum. Situasjonen gjør det nødvendig å gi pålegg om tiltak for å hindre at en ny brann utvikler seg. Sysselmannen pålegger Trust Arktikugol å prioritere nok ressurser til arbeidet», heter det i pålegget fra Sysselmannen.

Gasser siver ut
Svalbardposten.no skriver tirsdag at det etter befaringen har tatt fyr i den store steintippen. Nye målinger viser at temperaturen har steget til 90 grader, og at det er karbonmonoksid inne i tippen, noe som tyder på at det brenner.

– Det er flere gasser som viser brann nede i tippen. Russerne jobber for fullt på tippen med to bulldosere, men problemet er at de har så lite utstyr. Det de har er nedslitt og må stadig repareres, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen Rune Bergstrøm til Svalbardposten.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger