Publisert 13. mars 2007

Hvis norsk bygningsbransje fortsetter opprydningsarbeidet og tilbyr gode lønnsvilkår og tariffavtaler, er det ingen grunn til å frykte en flukt av polske bygningsarbeidere.,
NTB

Det er en av konklusjonene i en rapport som forskningsstiftelsen Fafo har utarbeidet for norsk byggenæring. Rapporten ble tirsdag lagt fram i forbindelse med Byggedagene i Oslo som foregår onsdag og torsdag.

Polsk arbeidskraft har blitt en viktig ressurs for norske bygg- og anleggsbedrifter, og alt tyder fortsatt på at behovet for arbeidskraft vil være stort i tiden framover.

– Veksten i norsk byggebransje de siste tre årene har vært på 30 prosent, noe som er helt unikt. På den annen side ligger anleggsbransjen nærmest brakk, der har vi stor ledig kapasitet. Vi vil gjerne at det bygges flere veier her i landet, sier administrerende direktør Sverre Larsen i Byggenæringens Landsforening (BNL), til NTB.

Avhengig av utenlandsk arbeidskraft
Larsen forteller at den utenlandske arbeidskraften, i all hovedsak polakker, alene står for 10-15 prosent av veksten de siste årene.

– Vi ville ikke greid dette uten utenlandsk arbeidskraft, slår han fast.

Rapporten betegner Norge som vinneren blant de nordiske landene når det gjelder å trekke til seg arbeidskraft fra Polen, men samtidig er arbeidsmarkedet i Polen begynt å bli bedre enn på mange år, og nå etterlyses det kvalifisert arbeidskraft. Noe som ikke får norske aktører til å skjelve i buksene av den grunn.

– Selv om nedgangen i polsk byggenæring er over og det nå går så det suser også i Polen med en arbeidskraftreserve som nå er tømt, tror verken polsk byggebransje eller polske myndigheter at det betyr noen returbølge av polske bygningsarbeidere, sier Fafo-forsker Line Eldring.

Fremdeles er nemlig lønnsnivået jevnt over for lavt til å konkurrere med lønningene i vest, i tillegg til at rekrutteringen svikter innen byggfagutdanningen.

– Det har i lang tid vært fokusert på å ta høyere utdanning i Polen. Resultatet er at fagutdanning i byggfag har fått lav status og er «ut» blant polsk ungdom, sier Eldring.

Ingen returbølge
Situasjonen beskrives som en krise på grunn av den sviktende rekrutteringen og den dårlige kvaliteten på opplæringen som gis. Verken polske eller norske myndigheter har heller merket noen oppgang i polakker som returnerer til Polen.

Utlendingsdirektoratet kan tvert imot opplyse om en økning i antall polakker som søker om å få familien sin til Norge (familiegjenforening). Polakker i Norge planlegger dermed å bli i landet i overskuelig framtid.

Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet fortsetter arbeidsinnvandringen til Norge bare å øke etter EU-utvidelsen i 2004. I fjor ble det gitt nesten 55.000 arbeidstillatelser, deriblant 25.500 fornyelser til personer fra de nye EU/EØS-landene. Det er en økning på hele 17.700 – eller 47 prosent – fra 2005.

Flest tillatelser, nesten 39.000 inkludert fornyelser, ble gitt til arbeidsinnvandrere fra Polen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger