Publisert 4. februar 2000

Dersom kontraktene for Gudrun og boligmodulen på Ekofisk også går utenlands vil opptil 2.000 verftsansatte stå uten arbeid. Ståle Kyllingstad ber nå myndighetene ta i bruk petroleumsloven for å sikre norsk verftsarbeid.

VIKTIG BOLIGMODUL: Kontrakten for byggingen
av boligmodulen til Ekofisk er viktig for norsk
leverandørindustri, mener Ståle Kyllingstad.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Ståle Kyllingstad fra IKM Gruppen var en av flere aktører fra leverandørindustrien som etterlyste Statoils Gudrun-prosjekt under Offshore Strategikonferansen i går. Etter at Goliat-kontrakten glapp denne uken, frykter norske verft at også det neste utbyggingsprosjektet, Gudrun, vil forsvinne utenlands. Også boligmodulen på Ekofisk-feltet henger tynt, da kilder har sagt til Stavanger Aftenblad at denne vil bli bygget i Singapore.

– To beinharde år
Ståle Kyllingstad kom med en appell til Statoil om å finne en løsning sammen med feltpartnerne på Gudrun, og komme raskt i gang med utbyggingen. Statoil har nemlig slitt med å få med partnerne sine på den planlagte utbyggingsløsningen av Gudrun.

– Vi vet at det kommer to beinharde år for verftsindustrien i Norge. Mister vi Gudrun og Ekofisk boligmodulen i tillegg vil vi garantert se masseoppsigelser og permitteringer i selskapene, varslet Kyllingstad.

Mellom 1.000 og 2.000
Overfor Oilinfo presiserer han at rundt 1.000 til 2.000 arbeidere kan miste arbeidet eller bli permittert som følge av ordretørken. Kyllingstad mener det burde sikres mer nasjonalt innhold i de norske utbyggingsprosjektene ved bruk av petroleumsloven.

– Jeg skjønner ikke at myndighetene ikke kommer på banen og bruker petroleumsloven for å sikre norske arbeidsplasser og industrien. Det står jo helt klart der at det er formålet. Kan de ikke lese?, sier Kyllingstad til Oilinfo.

Heller ikke utenlandske prosjekter kan redde norske verft de neste to årene dersom Gudrun og Ekofisk glipper.

– Disse vil komme for sent. Det vil komme flere prosjekter i framtiden for oss å jobbe med, men det er dagens ståsted som er kritisk, sier Kyllingstad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger