Publisert 4. februar 2000

– Det fundamentale er ikke på plass når det kommer til vindkraft, og vi er i ferd med å tape på dette området, sier Ståle Kyllingstad.

FOR SENT: Norske leverandører har vært for trege
når det gjelder vindkraft mener Ståle Kyllingstad.

og Inger Johanne Stenberg

Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen frykter at havvindtoget har gått fra norske leverandører. Kyllingstad mener velstanden har stått i veien for handlekraft.

– Vi har hatt det for godt her i Norge, jeg er redd dette toget har gått nå, sier Kyllingstad til Oilinfo.

Selv om petroleumsindustrien har mye kompetanse og kunnskap som kan benyttes i vindkraftutbygging, så er det ikke like lett å få leverandører med på laget når det kommer til vindkraftsatsingen. Nytenkning og villighet er mangelvare hos norske leverandører skal man tror stemningen på strategikonferansen i Stavanger denne uken.

– Vi merker oss at det ikke alltid er like lett for denne industrien å tenke nytt. Mye fornybar energi er langt frem i tid, og vi ser at det er de mest innovative bedriftene som blir med, sier administrerende direktør i Siemens Norge, Per Otto Dyb.

HAR TRO På VIND: Aleaxandra Bech Gjøv er
optimistisk når det gjedler Statoils
vindkraftsatsing. Foto: MAIKEN REE

– Vi maste på leverandørene

Det er satsingen på Sheringham Shoal i Storbritannia og testingen av Hywind som får vann på mølla for Bech Gjøv som jobber spesifikt med ny energi i Statoil. Men for å få vindkraft og annen ny energi oppe å gå kommer hun med sterke oppfordringer til leverandørbransjen.

For Statoil slet med å få leverandører med på laget da de startet arbeidet med Hywind-møllen forteller Alexandra Bech Gjøv i Statoil.

– Vi trenger leverandørene, vi trenger konkurranse og bedre turbiner. Nå jobber vi hovedsakelig med Siemens, men vi trenger flere eller så blir det dyrt, sier Bech Gjøv.

Det understrekes fra flere hold at erfaringen fra petroleumsbransjen vil være, og er verdifull for satstingen på ny energi. Bech Gjøv tror likevel ikke bare det er oljebransjen som kan bidra til at vindkraftsatsingen på den bristiske banken blir en suksess.

– Det trengs understell, effektiv installasjon, god kraft balansering, men også utfordringer med drift og adkomst må løses, samt løsinger innefor meteorologi er nødvendig for å få dette til, forteller Bech Gjøv.

TRENGER IKKE OFFSHORE-VIND I NORGE: Vi
trenger ikke hjemmemarked når vi har
Nordsjøen sier Gulbrand Wangen i Intsok.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Trenger ikke hjemmemarked for å satse
Diskusjonene omkring utbygging av vindkraft i Norge har i mange kretser dreid seg om hvorvidt det trengs et hjemmemarked for å kunne bygge opp en industri, men dette er ikke noen nødvendighet skal man tror administrerende direktør i Intsok, Gulbrand Wangen.

– Vi trenger ikke et hjemmemarked i Norge når vi har Nordsjøen. Da norske leverandører etablerte seg i oljebransjen så satset vi først i Storbritannia, deretter USA, nå satses det i Brasil. På samme måte som norske leverandører er etablert i Storbritannia innen offshore kan de også etablere seg innen vindkraft, sier Wangen til Oilinfo.

– Så vi trenger ikke å ha disse vindmøllene på norsk sokkel ?

– Vi bør være med i Storbritannia. Toget går nå, og hvis ikke leverandørene kaster seg på blir de hengende igjen, sier Wangen.

Etterlyser aktivt OED
For Dyb i Siemens er det viktig å understreke at det også finnes flere ting som må på plass for at det kan satses på vindkraft for fullt.

– Dette energieventyret er ikke mulig med mindre vi får et skikkelig Nordsjønett. Olje- og energidepartementet er altfor avventende med dette, og de burde ha mer engasjement rundt det å dra norske industrier inn i dette. Jeg synes de har en tafatt holdning til utbyggingen av Nordsjønettet, og jeg forventer at OED tar en langt mer aktiv rolle i utviklingen av dette, sier Dyb.

– Hva med leverandørene som etterspør mer petroleumsforskning og mindre penger til subsidier av ulønnsom fornybar energi?

– Jeg tror ikke det er snakk om enten eller. Vi må knytte kunnskap på tvers av industriene. Innen fornybar energi er mye drevet av politiske miljøer. Rammevilkårene er annerledes i dag for fornybart enn for ti år siden, sier Dyb.

– Tafatt holdning hos OED

For Statoil er satsingen på britisk sokkel etter hvert blitt svært reell, og Alexandre Bech Gjøv tror dette er veien å gå.

– Frem mot 2014 skal vi vise at satsingen på fornybar energi ikke er et eventyr, men en industri, sier Gjøv.

Statoils testmølle Hywind ble satt ut til testing høsten 2009, og det arbeides stadig med forbedringer og justeringer for å få til en mest mulig effektiv løsning. Sheringham Shoal skal etter planen starte opp i 2011.

HYWIND: Satsingen på vindkraft blir viktig fremover tror Statoil. Nå oppfordres leverandørene
om å satse mer på ny energi. Foto:øYSTEIN FYXE/ALLIGATOR FILM

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger