Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT:De to Goliat-konkurrerende leverandørselskapene Aker Solutions og Sevan Marine er i full strid etter at Aker Solutions anklagde Sevan Marine for å føre norske medier og myndigheter bak lyset.

LO-klubbene i Aker Solutions sendte i dag ut en melding om at hovedkonkurrent i Goliat-utbyggingen, Sevan Marine, kun er en underleverandør av det koreanske Samsung-veftet. Aker Solutions mener dermed at de står igjen alene som norsk hovedleverandør for byggingen av Goliat, og at Sevan Marine har ført norske myndigheter og media bak lyset.

– Dette er en smørje av faktafeil, sier Sevan Marine-sjef Jan Erik Tveteraas til Oilinfo. Nå ber han Aker Solutions om å trekke meldingen tilbake.

GOLIAT-PLATTFORMEN:Slik ser den sirkelformede
plattformen som er planlagt for Goliat-utbygging-
en ut. Her er Sevan Marines konsept.
(foto:SEVAN MARINE)

Trist lesing
– Jeg synes det er trist å lese at konkurransen mellom to norske selskaper har kommet ned på et slikt nivå. Vi har utviklet en norsk teknologi, som vi har gjennom syv kontrakter klart å få aksept for internasjonalt. Det ville jo være synd hvis vi ikke fikk levert denne teknologien til Norge. Gjennom disse syv kontraktene har vi skapt tusenvis av norske årsverk de siste årene og sørget for leveranser i milliardklassen til norske leverandørbedrifter, sier Tveteraas.

Sevan Marine er for øvrig en av Aker Solutions største kunder i Norge, og er en flittig innkjøper av selskapets boreutstyr. Nå kan forholdet mellom de to leverandørene ha kjølnet.

Avventer direkte respons
Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland, avventer direkte respons fra Sevan Marine før de trekker tilbake noe som helst.

– Jeg har informasjonen om at Sevan kun er en underleverandør av Samsung fra sikre kilder. Jeg hadde nok ventet meg at Sevan tok direkte kontakt med oss for å avkrefte dette, men det har de altså ikke gjort, sier Teigland til Oilinfo.

Hvorfor har dere gått så hardt ut mot Sevan Marine i denne saken?

Seiler med falskt flagg
– Vi føler at de har seilt under falsk flagg med den informasjonen de har gått ut med. Det tilsier ikke at de ikke har rett til å slåss for Goliat-kontrakten på linje med andre, men da må de gjøre det på ærlig vis. De har fremstått som et norsk alternativ til Goliat-utbyggingen, men når vi nå har undersøkt nærmere viser det seg at de ikke kan vise til hvor stort utslag dette vil ha på norske arbeidsplasser, sier Teigland.

Teige og Aker Solutions avkrefter at dette er en måte å skaffe seg Goliat-kontrakten, ved å presse ut Sevan Marine.

– Det er viktig for oss at konkurransen skal være rettferdig. Det er greit å vise fram sine fordeler, men når man farer med usannheter må vi si fra. Vi ønsker å framheve at vi er inne i en global finanskrise, og at Aker Solutions kan bidra til å styrke norsk næringsliv med at vi får denne kontrakten.

Store leverandørmuligheter
Jan Erik Tveteraas fastslår at tross koreansk konstruksjon vil Goliat-kontrakten gi store ringvirkninger til norsk leverandørindustri.

– Man må huske at Sevan introduserte konseptet om en sirkelrund plattform. I denne prosessen har vi sørget for at kun oss og Aker Solutions står igjen. Sevan Marine har nå kommet så langt i prosessen at det vil komme store muligheter for norsk leverandørindustri rundt Goliat- utbyggingen, lover Tveteraas.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger