Publisert 29. mai 2006

Statoil-ansatte vil ikke love støtte til Johan Fr. Odfjell når bedriftsforsamlingen skal velge nytt styre 14. juni. Valgkomiteens leder Anne Kathrine Slungård står fast på forslaget.

NTB

Tidligere statsråd Marit Arnstad (Sp) er den andre nye kandidaten til Statoil-styret. Å bli styreleder har ikke vært tema i samtalene mellom henne og valgkomiteen, sier hun til NTB.

– Jeg er blitt spurt om å være styremedlem, og det sa jeg ja til fordi jeg har lyst til det. Det er en hypotetisk problemstilling om jeg kunne blitt styreleder, og det har jeg ikke vurdert, sier hun.

Hun vil ikke ha sterke meninger om striden rundt Odfjell.
– Jeg kjenner lite til ham som person, men mener han er kvalifisert som styreleder. Jeg sitter ikke i en posisjon til å uttale meg om dette, sier hun.

Urolige
De ansattes representanter i Statoils bedriftsforsamling er urolige etter at valgkomiteen har foreslått den tidligere Orkla- og Vesta-toppen Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i selskapet.
– Jeg ble veldig overrasket over forslaget. Jeg forventer en forklaring fra valgkomiteens leder før jeg kommer med min innstilling, sier Per Helge Ødegård til NTB.

Han er en av fire ansatterepresentanter i Statoils bedriftsforsamling som skal velge nytt styre i Statoil om drøyt to uker. Bedriftsforsamlingen har også åtte aksjonærvalgte medlemmer og ledes av Anne Kathrine Slungård.

Anne Kathrine Slungård sier valgkomiteen har vurdert Odfjell som en langsiktig og strategisk næringslivsaktør. De har fått innblikk i bakgrunnen for den omstridte etterlønnsavtalen med Vesta.
– Han er en av de beste i Norge til å ta et så krevende verv, sier hun til TV 2.

Lukrativ
Per Helge Ødegård sier det har kommet sterke reaksjoner fra ansatte på Odfjells lukrative etterlønnsavtale med Vesta, som sikrer ham 750.000 kroner i året fram til 2013.

– Statoil er et spesielt selskap som alle nordmenn eier en del av. I et slikt selskap er det viktig at lederne blir akseptert av alle. Da er det ikke bra om man indirekte aksepterer etterlønnsavtaler som gjør folk forbanna, sier Ødegård.

Presset
Han har vært medlem av bedriftsforsamlingen i 15 år, og sier han aldri har opplevd så mange negative i reaksjoner i forbindelse med et styrevalg i selskapet.
– Jeg er satt under press, men avventer rapporten fra valgkomiteen før jeg tar stilling til styrevalget, sier Ødegård.

Han er skuffet over at regjeringen ikke har involvert seg kraftigere i valget av nytt Statoil-styre.
– Det står i Soria Moria-erklæringen at regjeringen vil føre en mer aktiv eierskapspolitikk. Da er det overraskende at regjeringen ikke har lagt seg borti denne saken i det hele tatt, sier han.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger