Fullfører OMV-transaksjon

Publisert 1. november 2013

Statoil og det østerrikske olje- og gasselskapet OMV har fullført avtalen om salg av andeler i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel og Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel.,Transaksjonen gjør at Statoil frigjør rundt USD 7 milliarder, tilsvarende 41,18 milliarder kroner etter dagens kurs, i investeringsforpliktelser, hvorav USD 5,5 milliarder (32,36 milliarder kroner) i perioden frem til 2020.

I tillegg til et vederlag på USD 2,65 milliarder (15,59 milliarder kroner) innebærer avtalen med OMV en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene.

Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene. Statoil selger seg ut av Schiehallion og Rosebank, to felt på britisk sokkel hvor selskapet ikke er operatør og som ligger utenfor Statoils kjerneområder.

– Med denne transaksjonen realiserer Statoil verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler, skriver selskapet i en melding.

– Det frigjøres samtidig kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning. Aktiv porteøljeforvaltning er en del av Statoils strategi og denne transkasjonen viser nok en gang selskapets evne til å kapitalisere på vellykkede utbyggingsprosjekter, heter det videre.

Statoil forventer å inntektsføre en gevinst estimert til mellom USD 1,3 og 1,5 milliarder (mellom 7,65 og 8,83 milliarder kroner).

Les mer:

Selger seg ned og ut av felt

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger