Publisert 15. september 2013

De siste ni dagene har bydd på en rekke lovende oljefunn. Her er en oppsummering., Det ble funnet olje på første forsøk i Hoop-området. Tre brønner står for tur. (Illust: Statoil)

Lundin traff på olje i Gohta. (Illust: Det norske)

Også i Norskehavet ble det gjort et lite funn. (Illust:arkiv)

Ryktene skal ha det til at «West Hercules» bringer gode nyheter fra Barentshavet.

At det går lang tid mellom nye funn av olje og/eller gass på den norske kontinentalsokkelen er ikke uvanlig, og da blir det ekstra trivelig når leteriggene først treffer.

De drøyt ni dagene som har gått siden 6. september har i så måte vært en særdeles hyggelig periode, med flere lovende funn. Her er en oppsummering:

7324/8-1 Wisting Central

6. september kunne OMV melde at den halvt nedsenkbare riggen ”Leiv Eiriksson” hadde truffet på en 50-60 meters oljekolonne i Wisting Central i Barentshavet. Størrelsen på funnet er beregnet til mellom 62,9 millioner og 163,54 millioner fat utvinnbar olje.

Brønnen er den aller første som er boret i lisens 537 , og ”Leiv Eiriksson” haster videre til naboblokken for å bore 7324/7-1 Wisting Alternative i samme lisens.

Operatør i lisensen er OMV (25 prosent) og partnerne er Idemitsu (20 prosent), Petoro (20 prosent), Tullow Oil (20 prosent) og Statoil (15 prosent).

Statoil har for øvrig sikret seg 35 prosent eierskap og operatørstatus i lisens 615 , som ligger omtrent 50 kilometer nord for Wisting-funnet. Her skal selskapet bore letebrønnene Atlantis og Apollo neste år – sistnevnte i samme geologiske formasjon som Wisting Central.

Les mer om funnet: OMV fant olje i Wisting Central

7120/1-3 Gohta

Knappe tre dager etter Wisting Central -funnet kunne også Lundin melde inn et oljefunn i lisens 492 i Barentshavet.

Funnet ble gjort av semien ”Transocean Arctic” i letebrønn 7120/1-3 Gohta . Der ble det påvist en 75 meter høy oljesøyle under en 25 meters gass/kondensatsøyle, og det ble tatt kjerneprøver, væskeprøver og gjennomført loggeprogram.

Det blir nå gjennomført en produksjonstest for å kartlegge strømningsegenskapene i brønnen, som ligger drøyt 35 kilometer nordvest for Snøhvit-feltet.

Lundin er operatør i lisens 492 med 40 prosent eierandel. Partnerne er Det norske oljeselskap ASA (40 prosent) og Noreco (20 prosent.

Les mer om funnet: Lundin fant olje og gass i Gohta

6608/10-15 Svale Nord

Også i Norskehavet ble det gjort funn denne uken. Den halvt nedsenkbare riggen ”Songa Trym” påviste en 45 meter høy oljekolonne i brønn 6608/10-15 Svale Nord i lisens 128 .

Funnet er forholdsvis lite, med en foreløpig anslått størrelse på mellom 6 og 19 millioner fat utvinnbar olje.

Statoil utreder nå en tilbakekobling til Norne-feltet, som ligger drøyt 9 kilometer unna.

Operatør i lisens 128 er Statoil med 63,95455 prosent, med partnerne Petoro (24,54546 prosent) og Eni Norge med 11,5 prosent.

Les mer om funnet: Statoil fant olje i Norskehavet

Ubekreftet: 7219/8-2 Iskrystall

I tillegg til de tre kunngjorte funnene har det de siste dagene versert rykter om at Statoil skal ha spennende ting på gang i Barentshavet.

Statoil selv melder ikke annet enn at ”operasjonene pågår” på North Atlantic Drilling-semien ”West Hercules”, som befinner seg over letebrønnen 7219/8-2 Iskrystall i lisens 608 . Blant industrikilder er det derimot snakk om at selskapet skal ha gjort et større funn her, men så langt har ingenting konkret kommet ut.

Om ryktene er sanne eller ei skal vi ikke spekulere i, men riggen skal ifølge planen være inne i avsluttende stadier av brønnen ettersom den ble spuddet 16. juli og varigheten på operasjonen var beregnet til 65 døgn.

Statoil er operatør i lisens 608, med 50 prosent eierandel. Partnerne er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Dersom du vil ha en mer utdypende gjennomgang av leteaktivitetene på norsk sokkel kan du klikke deg videre til Leteuken .

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger