Publisert 4. august 2008

Petoro, som forvalter SDØE, mener fusjonen mellom Statoil og Hydro har forsinket utviklingen på sokkelen. Men oljemilliardene fortsetter å renne inn til staten.

Petro.no

Petoro AS, som forvalter statens direkte eierandeler (SDØE), er bekymret for den videre utviklingen av norsk sokkel.

Høye priser på olje og gass driver opp aktivitetsnivået internasjonalt. Det begrenser tilgangen på nødvendige ressurser og resulterer i høye kostnader.

På norsk sokkel ser Petoro i tillegg et etterslep av aktiviteter som selskapet mener kan være et resultat av at den dominerende operatøren, StatoilHydro, har vært inne i en integreringsperiode etter fusjonen.

Det er i forbindelse med Petoros presentasjon av resultatrapporten for 2. kvartal, at selskapets økonomidirektør Marion Svihus gir uttrykk for dette.

– Vi ser allerede lavere leteaktivitet på norsk sokkel til nå i 2008 enn det som var planlagt, og vi frykter at forholdene jeg har beskrevet kan føre til forsinkelser også på andre områder. Det kan få negative virkninger på den langsiktige reservemodningen og videre utvikling av feltene på norsk sokkel og dermed føre til kraftigere produksjonsfall enn det vi har regnet med. Dette er noe vi må være oppmerksom på og søke løsninger for i tiden fremover.

Petoro AS la i dag fram halvårsregnskap som viser at netto kontantstrøm til staten ble hele 80,6 milliarder kroner i årets første seks måneder, mot 57,4 milliarder kroner for samme periode i fjor.

Samlet produksjon i første halvår 2008 var 1,19 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.) per dag, som er på nivå med fjorårets 1,21 millioner fat. Gassproduksjonen har gått opp med seks prosent og oljeproduksjonen ned med seks prosent i forhold til første halvår 2007. Nedgangen i oljeproduksjonen er hovedsakelig som følge av det generelle fallet i produksjonen fra flere modne felt på norsk sokkel.

– Dette er det høyeste halvårsresultatet noen gang fra SDØE-porteføljen og må i første rekke tilskrives olje- og gassprisene. Men det er også oppløftende at vi i dette halvåret har en totalproduksjon på nivå med fjoråret, til tross for nedstenging av Snøhvitfeltet i store deler av andre kvartal, sier Marion Svihus i Petoro.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger