Publisert 18. desember 2006

Planene om å fusjonere Hydros olje- og gassdivisjon med Statoil blir møtt med begeistring fra alle hold, både fra analytikere, politikere og ansatte. Selskapet, som foreløpig ikke har fått noe navn, blir verdens desidert største operatørselskap i offshoresektoren.

NTB

– Noen vil kanskje tro dette er premieren på «Mission Impossible 4», men det er det altså ikke, sa kommunikasjonsdirektør i Statoil, Reidar Gjærum, da fusjonsplanene ble presentert på Felix kino mandag morgen.

Det var noen svært fornøyde aktører som opptrådte der.
– Det er ingen misforståelse hvis vi ser ganske stolte ut i dag. Vi har fått til noe som er viktig for eierne, for de ansatte og om jeg skal ta store ord i min munn, noe som er viktig for landet, sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten da han sammen med Statoil-sjef Helge Lund og styrelederne i de to selskapene sto for presentasjonen.

Lund blir konsernsjef i de nye selskapet, mens Reiten blir styreformann. Han fortsetter også som konsernsjef for Hydro, som nå vil fremstå som et rendyrket aluminiumsselskap. Det tredje største børsnoterte selskapet i verden innen aluminiumssektoren.

Lange netter
Lange dager og ikke minst netter har ført fram til fusjonsplanene. Spekulasjoner om en slik fusjon har vært oppe flere ganger, og ikke minst har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hatt en drøm om dette. I 2004 lekket samtaler om dette temaet, men denne gangen har fusjonskameratene greid å holde absolutt tett. Det var de svært fornøyd med.

– Det er et godt bevis på profesjonalisme i de to selskapene, fastslo Hydros styreformann Jan Reinås.
Han mener dette er det rette tidspunktet for en sammenslåing.
– Både Hydro og Statoil har utviklet kompetanse og teknologi som er anerkjent som noe av det beste i den globale energibransjen. Bransjen står overfor et stadig mer utfordrende internasjonalt landskap. Tidspunktet for å fusjonere er riktig, fastslo Reinås og Statoils styreleder Jannik Lindbæk.

Lite nedbemanning
Både Lund og Reiten understreket at dette er det vil kalle en vekstdrevet fusjon. Det nye selskapet skal vokse, og derfor blir nedbemanningene i forbindelse med fusjonen minimale. Men noe vil det bli i stabs- og støttefunksjoner, uten at noen mandag kunne tallfeste dette. Det tas sikte på at dette skal skje gjennom omstillinger og naturlig avgang.

De ansattes reaksjoner er også i det vesentlige positive.
– Det er positivt at vi får et stort og sterkt selskap på norsk sokkel. Selskapet vil stå sterkere internasjonalt, og Statoil og Hydro slipper å slåss med hverandre, sier Leif Sande, som er forbundsleder i Industri Energi, til NTB.

Det nye selskapet vil ha 31.000 ansatte, hvorav 5.000 kommer fra Hydro. Forretningsadressen vil være Stavanger, men konsernfunksjonene vil ligge både i Oslo og Stavanger og konsernsjefen vil ha kontor begge steder. De viktigste forretningsområdene vil bli drevet fra Oslo, Stavanger og Bergen.

Myndighetene
Regjeringen har vært orientert om prosessen underveis. Og Reiten og Lund har derfra fått det svaret de ønsket.

– Dette innleder en ny epoke. Vi skaper et verdensledende energiselskap og gir Norge et sterkere olje- og gassmiljø, sier statsministeren.

Nå skal generalforsamlingene si sitt, men der er også staten den største eieren. Dessuten trengs de nødvendige myndighetsgodkjennelsene, blant annet fra konkurransemyndighetene i Brussel.

Fusjonskameratene tror at de nye selskapet vil se dagens lys i tredje kvartal neste år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger