Publisert 7. februar 2013
Miljøpartiet de grønne (MDG) går inn for å avslutte all leting på norsk sokkel. De vil også stenge Mongstad og Kårstø for godt.- Vi er på forskjellige planeter, sier Høyres Siri Meling.

, Siri Meling fra Høyre mener det er urealistisk av MDG å foreslå stans i all leting og utfasing av fossil produksjon fra sokkelen. (Foto: Høyre)

Miljøpartiet de grønne har nå utarbeidet sitt forslag til arbeidsprogram for den kommende stortingsperioden. Her er forslagene blant annet å stoppe all leting på norsk sokkel, og nedstenging av Mongstad og Kårstø.

– Det er på tide å starte omstillingen av samfunnet vårt. Dette programmet staker ut kursen mot en fornybar fremtid sier Hanna E. Marcussen i Miljøpartiet De Grønne i en melding på sine nettsider.

– De andre våger ikke
Programkomiteens forslag skal i april behandles på partiets landsmøte.

– De etablerte partiene våger ikke ta steget ut av oljealderen. Med dette programmet viser vi at det er fullt mulig å skape et bedre samfunn, samtidig som vi faser ut fossilindustrien. Vi trenger en mer mangfoldig og fremtidsrettet næringsstruktur i Norge sier Marcussen.

I programforslaget skjerper partiet sin klimapolitikk. Programkomiteen foreslår å avslutte all leting etter nye olje og gassfelt på norsk sokkel.

– Klimakrisen har blitt enda mer kritisk i løpet av de siste årene. Det er en selvfølge for oss at klimapolitikken på skjerpes i takt med at i får ny kunnskap. I dag vet vi at verden har funnet minst fire ganger mer fossil energi enn klimaet tåler. Det er ikke radikalt å si nei til enda mer olje og gassleting. Det er tvert imot den eneste realistiske veien å gå, sier Hanna E. Marcussen.

Vil stenge Mongstad og Kårstø
I arbeidsprogrammet, under kapittelet ”Grønn Energipolitikk” ramses også opp en del forslag som skal gjøre Norge grønnere.

Punkt syv sier dette: (Miljøpartiet de grønne vil) stenge gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad for godt og ikke tillate flere fossilfyrte kraftverk i Norge.

Det nevnes også en hel rekke andre punkt MDG mener må tas tak i. Blant annet disse:

– Omgjøre Finansdepartementet til et Bærekraftdepartement (BKD) med overordnet myndighet til å samordne slik at alle sektorer trekker i bærekraftig retning.

– Endre navn på Olje- og energidepartementet til Klima- og energidepartement med vektlegging av fornybar energiproduksjon og energisparing.

– Redusere utvinningstempoet på eksisterende olje- og gassfelt med 50 % innen 2020, med sikte på å avvikle petroleumsvirksomheten fullstendig innen 20 år.

– Avvikle all subsidiering av petroleumsindustri.

– Stanse all videre leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Høyre: Ikke realistisk
Siri Meling, medlem i energi- og miljøkomiteen for Høyre, synes forslagene fra MDG er litt i overkant friske. Hun mener det ikke er snev av realisme her.

– Dette er ikke sannsynlig å få til. Om de leser DN i dag om situasjonen dersom oljeprisen skulle falle med 50 prosent, så kan man jo tenke seg hva som skulle skje om den faller med 100 prosent. Spørsmålet blir jo; hva skal vi leve av i dette landet da?, spør Meling.

Hun legger til at hun synes det er viktig med bevisst miljøpolitikk.

– Det er klart, de må få lov til å lage sine programmer. For dem er miljøet veldig viktig. Det er viktig for oss også, men jeg tror det er smart å være realistisk her. Jeg regner med fattigdomsbekjempelse er viktig også for dem, sier Meling.

Hun sier videre at hun kan betrygge sine velgere med at Høyre ikke kommer til å gå inn for å slutte letevirksomhet, eller stanse produksjonen fra sokkelen.

– Vi kommer også til å jobbe for å åpne nye områder. Vi er nok på forskjellige planeter, slår hun fast avslutningsvis.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger