Jobbes videre med oljevern- og miljøsenter i Lofoten/Vesterålen

Lofoten (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 4. juli 2016

Samferdselsdepartementet utreder mulighetene for et oljevern- og miljøsenter i Lofoten/Vesterålen.

Utredningen skal gi en faglig vurdering av hvilke oppgaver som kan tillegges et senter. Midtveisrapporten presenterer arbeidet så langt.

Arbeidet utføres av et sekretariat med base i Kabelvåg i Lofoten. Sekretariatet startet sitt arbeid i januar 2016, og rapporterer til en departementsgruppe som ledes av Samferdselsdepartementet med representanter fra Olje- og energidepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet.

Sekretariatet har vurdert behov, status og muligheter knyttet til de aktuelle oppgavene i mandatet.

Rapporten skal være et grunnlag for å vurdere hvilke oppgaver som skal utredes videre neste halvår, og legges frem til politisk behandling høsten 2016. Endelig rapport skal være ferdig innen 1. januar 2017.

Les også: Vil legge til rette for oljevernbase i Vesterålen

Hva skal senteret bidra med

Sekretariatet har innenfor rammene og opp mot behovene sett på mulige oppgaver for et senter. Midtveisrapporten gir et godt overordnet bilde, men ikke en komplett oversikt. Alle de mulige oppgavene skal ikke nødvendigvis gjennomføres, eller gjennomføres samtidig.

Oppgavene er beskrevet som hva et framtidig senter kan jobbe med, men det understrekes at dette er mulige oppgaver. Ulike kombinasjoner av disse oppgavene kan gi en pakke som samlet vil være et godt grunnlag for et senter.

Oppsummert er de mulige oppgavene knyttet til fire hovedpunkter:

– Kunnskapsbank for mer og bedre tilrettelagt kunnskap
– Målrettet formidling
– Satsing på praktiske tiltak mot marin forsøpling
– Etablering av test/forskningslokaliteter – oljevern

Sekretariatet vurderer de praktiske tiltakene mot marin forsøpling som konkrete og mulige å sette i gang i løpet av kort tid. Det er størst usikkerhet knyttet til test/forskningslokaliteter for oljevern.

Etablering av en kunnskapsdel i et senter kan gjøres på mange ulike måter, med varierende grad av bredde og ulike målgrupper. Sekretariatets anbefaling er at det arbeides videre med et senter som har oppgaver mot både oljevern og marin forsøpling, og en kombinasjon av kunnskapssenter og funksjonelle oppgaver.

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen (foto: regjeringen.no)
Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen (foto: regjeringen.no)

– Oljevern- og miljøsenteret må finne sin plass i samspill med myndigheter, bedrifter, kunnskapsmiljøer og organisasjoner som jobber med oljevernberedskap og marin forsøpling. Midtveisrapporten gir en oversikt over arbeidet til nå, og skal være et grunnlag for å vurdere hvilke oppgaver og tema som skal utredes videre neste halvår, sier Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen i en kommentar på regjeringen.no

Vanskelig å realisere fullskala testing av oljevernutstyr

Aktørene i oljevernberedskapen trekker fram behovet for mer kunnskap fremskaffet gjennom fullskalatesting.

Markedet for oljevernutstyr er begrenset, og det samme er markedet for bruk av testfasiliteter. Med unntak av fasiliteter som driver tilgrensede aktiviteter som skipsdesign og offshore konstruksjonsteknikk, drives dagens eksisterende anlegg med betydelig offentlig støtte.

Sekretariatet vurderer at det bør ses nærmere på potensial for økt bruk av modeller og simulatorteknologi i utvikling av oljevernutstyr. På grunn av egenskapene til olje på vann og spennvidden i ulike oljetyper og naturlige forhold er det vanskelig å lage modeller/datasimuleringer på opptakskapasitet. Fysisk testing er derfor nødvendig også i fremtiden.

Planer om fullskala testanlegg i Hadsel

Hadsel kommune i Vesterålen har sammen med Norlense på Fiskebøl tatt et eget initiativ for etablering av en fullskala testtank/testfasilitet. Hovedbudskapet i forslaget til etableringen er mangelen på fullskalatesting som er i oljevernberedskapen, samt mulighetene for å realisere uutnyttet potensial for kunnskapsoppbygging og innovativ oljevernteknologi som etterspørres.

Forslaget er å etablere en testtank på 300x30x9 meter med muligheter for å generere brytende bølger. Kostnadene for etableringen er ikke beregnet eller anslått i den foreliggende rapporten (Hadsel Vekst AS, 2013).

Norlense var ikke tilgjengelig for kommentar på status på prosjektet når artikkelen ble publisert. Saken oppdateres.

Veien videre

Midtveisrapporten gir en oversikt over arbeidet med oljevern- og miljøsenteret fram til nå, og skal være et grunnlag for å vurdere hvilke oppgaver/tema som skal utredes videre neste halvår.

Viktige veivalg blir vektingen mellom oljevern og marin forsøpling, og vektingen mellom kunnskap, praktiske oppgaver og tilrettelegging for forskning og utvikling. Kartleggingen så langt tegner et bilde av viktige samfunnsoppgaver, mer enn kommersielle tjenester. De fleste interessentene har pekt på behovet for en offentlig grunnfinansiering.

Høsten 2016 blir hovedoppgavene å vurdere:

– Virkninger og effekter av de mest aktuelle oppgavene
– Relevante samarbeidsflater, også internasjonalt
– Organisasjons- og finansieringsmodeller
– Kriterier for lokalisering
– Fremdriftsplan og eventuelt videre plan- og utredningsbehov

Avslutningsvis er sekretariatets vurdering at det er muligheter for et framtidig senter i kombinasjonen mellom oljevern og marin forsøpling og det naturlige storskala laboratoriet som Lofoten/Vesterålen utgjør.

Les hele midtveisrapporten her

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger