Gass og olje i Drivis

Publisert 2. mai 2014

Har funnet mellom 44 og 63 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.,Statoil Petroleum AS, operatør for lisens 532 , har avsluttet boringen av undersøkelsesbrønn 7220/7-3 S Drivis .

Brønnen er boret i Barentshavet, om lag 15 kilometer sørvest for funnet 7220/8-1 Johan Castberg og 230 kilometer nordvest for Hammerfest.

Primært letemål for brønnen var å påvise petroleum i reservoarbergarter av mellom- og tidligjura alder (Stø-, og Nordmelaformasjonen). Sekundært letemål var å påvise petroleum i reservoarbergarter av sentrias alder (Fruholmenformasjonen).

Brønnen påtraff en brutto gasskolonne på 68 meter i Støformasjonen og en brutto oljekolonne på 86 meter i Stø- og Nordmelaformasjonen.

Reservoarkvaliteten i Støformasjonen er meget god. I Nordmelaformasjonen er reservoarkvaliteten variabel, men om lag halve oljesonen er påtruffet i sandsteiner av meget god reservoarkvalitet. Fruholmenformasjonen har dårlige reservoaregenskaper, og er vannførende.

Foreløpige beregninger av størrelsen på funnet er mellom sju og ti millioner standard kubikkmeter (Sm3), tilsvarende mellom 44 og 63 millioner fat, utvinnbare oljeekvivalenter.

– I løpet av det siste året har vi gjennomført et omfattende letearbeid i Johan Castberg-området. Det er boret fem brønner etter hverandre, som har gitt oss viktig informasjon om undergrunnen og en god forståelse av det samlede ressursgrunnlaget i området, sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

– Vi er selvfølgelig glad for å ha gjort et oljefunn i Drivis, men leteprogrammet som helhet har ikke levert på volumforventningene. Av de fem brønnene som er boret, er det bare to som har ført til oljefunn, sier hun.

Leteresultatene er et viktig bidrag i arbeidet med å planlegge utbyggingen av Johan Castberg-feltet.

– Vi skal nå samarbeide tett med våre lisenspartnere for å analysere resultatene av leteprogrammet, og hva de betyr for Johan Castberg utbyggingsprosjekt, sier Erik Strand Tellefsen, Statoils direktør for feltutvikling i Nord-Norge.

Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking. Funnet vil bli vurdert tilknyttet 7220/8-1 Johan Castberg.

Dette er den sjuende letebrønnen i utvinningstillatelse 532. Tillatelsen ble tildelt i 20. konsesjonsrunde i 2009.

Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 2029 meter under havflaten, og ble avsluttet i Fruholmenformasjonen av sentrias alder. Havdypet er 345 meter. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt.

Brønn 7220/7-3 S ble boret av boreinnretningen «West Hercules» som nå går til oppdrag utenfor norsk sokkel.

Partnere i lisensen er Statoil (operatør – 50 prosent eierandel), Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro (20 prosent).

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger