Gass taper i Skottland

Publisert 2. desember 2014

Fornybar energi fra vindparker, vannkraftverk og andre grønne kilder har oversteget kjernekraft og er nå den største og viktigste kilden til elektrisitet i landet. Dette er ikke gode nyheter for norsk gass.,De første seks månedene av 2014 seilte fornybar opp som den viktigste strømkilden, viser tall fra Department of Energy and Climate Change (DECC).

Fornybare energikilder genererte 32 prosent mer strøm enn noen annen enkeltkilde i første halvår i år, og elektrisiteten som produseres av grønne energikilder oppnådde rekordhøye 10,4 terrawattimer (TWh), mot 7.8TWh fra kjernekraft, 5.6TWh fra kull og 1.4TWh fra gassfyrte kraftverk i løpet av samme periode.

Pålandsvind og vannkraft er udiskutable ledere i Skottlands fornybare energimiks, men det er betydelig vekstpotensial i offshorevind, tidevann og solkraft. Vindturbiner i Skottland alene genererer nok strøm til å forsyne tre millioner hjem i Storbritannia, tilsvarende 126 prosent av strømforbruket i alle hjem nord for grensen. I oktober ga den skotske regjeringen grønt lys for ytterligere 500 vindturbiner, fordelt på fire offshorevindparker i Forth- og Tay- regionen. Kunngjøringen er sett på som «historisk» for Skottland, og representerer et viktig skritt mot landets mål om å bli 100 prosent grønt innen 2020.

Det betyr også at landet i større grad vil kunne levere grønn strøm til sine naboer på sørsiden av grensen, og dermed minske behovet for gass i et av de viktigste markedene for norsk rørgass.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger