Publisert 4. februar 2000

Forsyningen av norsk gass til utlandet er problematisk i et langsiktig perspektiv, innrømmer Gasscos Brian Bjordal. Etter at Shell boret tørt på Dalsnuten, oppfordrer direktøren nå til enda mer letevirksomhet på norsk sokkel.

Administrerende direktør i Gassco, Brian Bjordal,
påpeker at mer leting samt å knytte opp produksjon
av nye funn rundt eksisterende infrastruktur, er
nøkkelen til å opprettholde dagens gassforsyning.

– De neste 10-20 årene blir viktige. I 2030 faller norsk gassproduksjon og framtiden blir problematisk. Norsk gassproduksjon viser ikke en stigende kurve, men trøsten er at vi har minst ti år på oss til å jakte etter nye muligheter, sier administrerende direktør i Gassco, Brian Bjordal, til Petro.no.

Les også: Tørt på avgjørende gassbrønn

Kan få leveranseproblem
Han understreker at norsk sokkel ikke vil få problemer med å innfri forsyningsforpliktelsene i forhold til dagens avtaler om gassleveranse, men om det ikke gjøres nye gassfunn og produksjon iverksettes, vil norsk forsyningsevne av gass endre seg dramatisk.

Oljedirektør Bente Nyland har tidligere uttalt overfor Petro.no at resultatet av leteboring på Dalsnuten, vil avgjøre gassnasjonens framtid.

Les også: Dalsnuten kan avgjøre gassnasjonens framtid

– De fleste gasskontraktene vi har løper fram til 2020-årene. Mange har en forestilling om at norsk gass er en bønnestengel som vokser inn i himmelen. Men nå som Dalsnuten er tørr og Gro og Victoria har hatt skuffende resultat, trenger vi en høyere erstatningsrate. Mer aktivitet er nøkkelen til å opprettholde gassforsyningen i et langsiktig perspektiv, påpeker Bjordal.

– Må ikke bli depressive
Han vil ikke svare på om Norskehavet er mindre prospektivt enn forventet, men Bjordal understreker at Gassco fortsetter studien om å utvikle ny infrastruktur rundt Statoils Luva og Shells Linnorm.

– De to funnene er nok i seg selv til å etablere en rørledning fra Luva til Nyhamna. Det viktige framover er å lete rundt og knytte opp produksjon til eksisterende infrastruktur. Vi må ikke bli depressive av skuffende resultat. Vi er heldige som har masse areal igjen å lete på, sier Bjordal.

Jakten må fortsette
Gasscos erfaring på norsk sokkel viser at etablert infrastruktur kan benyttes til nye, nærliggende funn. Derfor vurderer Gassco kapasiteten på ny rørledning fra jomfruelige Luva i Vøringsbassenget i Norskehavet til mottaksanlegget på land i Nyhamna.

Les også: Luva – nøkkelen til jomfruelige Vøring

– Betyr dette at presset for å åpne for oljeboring i nord øker?

– Lofoten, Svolvær, delelinjen og Barentshavet er et område fullt av muligheter, men det er også et dårlig definert område. Jakten på mulighetene på norsk sokkel må fortsette, og her må vi være kreative, oppfordrer Bjordal.

Artikkelen er hentet fra Petro.no . Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger