Gassco skal utrede Johan Sverdrup-transport

Publisert 23. oktober 2013

Gasstransporteksperten skal gjøre egen utredning på oljeinfrastrukturen for gigantutbyggingen.,Olje- og energidepartementet har satt Gassco, operatør for gassrørledningsnettverket på norsk sokkel, til å utrede oljetransporten for den kommende Johan Sverdrup -utbyggingen på Utsirahøyden i Nordsjøen.

I forbindelse med utredningen forut for utbyggingene av Edvard Grieg og Ivar Aasen , fikk Gassco i februar 2012 i oppdrag av Olje- og energidepartementet (OED) å vurdere ulike infrastrukturløsninger for olje fra fremtidige felt på Utsirahøyden i Nordsjøen. Dette fordi ”departementet ønsker at Gasscos erfaringer med vurdering av infrastrukturløsninger også skal anvendes når det gjelder vurderinger av infrastrukturløsninger for transport og behandling av olje og eventuelt kondensat og våtgass fra Utsirahøyden.”

Som en videreføring av dette arbeidet ønsker departementet nå at Gassco nå gjennomfører en vurdering av infrastrukturløsninger for transport og behandling av olje knyttet til Johan Sverdrup -utbyggingen.

– Jeg kan bekrefte at vi har tatt oppdraget, sier informasjonsdirektør i Gassco, Kjell Larsen til Petro.no. Han ønsker ikke å si noe om framdrift, innhold og konklusjoner, men henviser til oppdragsgiverne og lisensene.

Mongstad eller Sture ”mest aktuelt”
Ved forrige korsvei konkluderte Gassco at oljen fra Edvard Grieg (Lundin-operert) og Ivar Aasen (Det norske op.) ”skal transporteres via Grane oljerør til Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Det vil bli bygget en ny rørledning fra Edvard Grieg til Grane oljerør . ” Samtidig uttalte direktør for infrastrukturutvikling i Gassco, Thor Otto Lohne at ”Gassco har vurdert om en felles transportløsning for felt på Utsirahøyden kan realiseres. En slik fellesløsning med oppstart i 2015 er ikke hensiktsmessig for utviklingen av disse feltene.”

Videre het det at ”arbeidet med å vurdere alternative infrastrukturløsninger for oljen fra Johan Sverdrup vil pågå fram mot konseptvalg for feltutbyggingen, som planlegges tatt ved utgangen av 2013. Basert på forventningene om volumer fra Johan Sverdrup vurderer Gassco en ny rørledning fra feltet til oljeterminalene på Mongstad eller Sture, som de mest aktuelle alternativene.”

Dialog med eierne

OED har nå bedt Gassco gå i dialog med rettighetshaveme i Johan Sverdrup (PL 265 og PL 501 ) og i andre relevante felt og funn ”for å avklare behovet for behandling og transport.” Videre skal Gassco i samarbeid med rettighetshavere i relevant infrastruktur (f.eks Åsgard Transport og Mongstad oljeterminal), for ”å avklare fremtidig kapasitetssituasjon, hvilke tjenester som kan tilbys, samt vilkår for bruk.” Også Oljedirektoratet (OD) er på listen over dem Gassco vil holde oppdatert i prosessen.

OED «forutsetter» at alle involverte parter samarbeider og stiller all informasjon Gassco trenger til disposisjon. Regningen for jobben ender hos lisenshaverne, eller som OED så elegant uttrykker det:

”Departementet ber videre om at rettighetshaverne i Johan Sverdrup dekker kostnadene i forbindelse med arbeidet Gassco gjør for vurdering av infrastrukturløsninger for olje i forbindelse med feltutbyggingen på Johan Sverdrup.”

– Vi ser det som naturlig at OED trekker på kompetanse fra Gassco og søker råd når det faller seg naturlig. Gassco er ansvarlig for infrastruktur gass og har vært en bidragsyter med kompetanse og råd også for infrastruktur olje for hele Utsirahøyden, sier Ørjan Heradstveit, Statoils presseansvarlige for norsk sokkel til Petro.no.

Lundin har så langt ikke svart på henvendelser om saken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger