Publisert 4. februar 2000

Sent i 2012 skal Shell bestemme seg for enten subsea eller topside gasskompresjon på Ormen Lange. Om et par uker sendes den gigantiske undervannspiloten fra Egersund til Nyhamna.

SNART FERDIG TESTET: Aker Solutions Egersund bygget en egen hall til testingen av det nye havbunns gasskompresjonssystemet. I løpet av et par uker skal det plukkes fra hverandre og sendes til Nyhamna. Går Shell for Aker Solutions-teknologien på Ormen Lange, vil det kreve fire slike gigantiske systemer. Foto: ALF INGE MOLDE

25 år etter at Aker Solutions-ingeniør Kjell Olav Stinessen tegnet de første håndtegnede skissene av et komplett undervanns gasskompresjonssystem, sto pilotutgaven av det som kan bli den framtidige gasskompresjonsløsningen på Ormen Lange klar til testing i en spesialbygd hall på kaien til Aker Solutions Egersund i november i fjor.

Det var Hydro som i 2006 ga Aker Solutions i oppgave å bevise at gasskompresjon på havbunnen er mulig, og at det kan være et levedyktig og kostnadseffektivt alternativ til plattformer med gasskompresjonsfasiliteter.

– Begynner å få stor selvsikkerhet
Før det gigantiske systemet ble sammenstilt i testhallen, hadde hver eneste komponent vært gjennom omfattende kvalifisering og testing. Etter to måneder med testing av hele systemet er prosjektleder for prosessering og boosting i Aker Solutions, Håkon Skofteland, trygg på at alt virker slik det skal.

SELVSIKKER: Det sammenstilte systemet har blitt testet i Egersund siden november. Noen endringer er gjennomført, og alt virker som det skal , sier prosjektleder for prosessering og boosting, Håkon Skofteland. Foto: ALF INGE MOLDE

– Nå har vi testet alt så grundig, både i deler og satt sammen, at jeg begynner å få stor selvsikkerhet, sier en smilende Skofteland til Oilinfo.

Så selvsikker er han, at han har invitert journalister fra både inn- og utland til å se det gigantiske gasskompresjonssystemet før det senkes i et spesialbygd testbasseng på landanlegget til Ormen Lange, Nyhamna, senere i år.

Fullskala test under vann
Der skal piloten utsettes for alt den vil bli utsatt for på havdypet på Ormen Lange-feltet – så nært som vanntrykket. Trykket er ikke mulig å gjenskape i et 17 meter dypt basseng på land. Men Ormen Lange-operatør Shell kommer til å utsette piloten for en kompleks strøm av sand, væske og gass, akkurat som reservoarene spyr ut i dagens produksjonssystemer.

Svært enkelt forklart skiller piloten til Aker Solutions først ut sand og væske. Gassen går videre til kompresjonsmodulen, som blir forsynt med kraftige mengder strøm fra land. Dette gir produksjonsstrømmen den nødvendige boosten som skal til for at gassen i framtiden skal klare stigningen fra havdypet og opp til landanlegget på Nyhamna. Teknologien øker med andre ord utvinningsgraden fra feltet betraktelig.

– Vil få en skikkelig sjanse
Akkurat hvor mye, vil ikke operatør Shell ut med. Men da Stortinget godkjente Plan for utbygging og drift (PUD) i 2004, var det med forbehold om at det skulle settes i gang nettopp gasskompresjon mellom åtte og tolv år etter produksjonsstart – som var i 2007.

GIR IKKE LETT OPP: Prosjektdirektør i Shell, Bernt Granås, sier at gasskompresjonssystemet skal få en skikkelig sjanse på Nyhamna. Foto: ALF INGE MOLDE

– Først må vi få piloten til å virke. Så må den svive mens vi har sjansen til å leke med den. Det er resultatet her vi vil basere valget på. Og vi kommer til å gi den en skikkelig sjanse. Vi gir ikke opp etter en feil og to, sier prosjektdirektør i Shell, Bernt Granås, til Oilinfo.

Avgjøres i 2012
Valget Granås snakker om er om Shell skal gå for subsea gasskompresjon eller om de skal velge en strekkstagsplattform med kompresjonsfasiliteter topside. Lisenspartnerne på Ormen Lange kjører parallelle løp med de to løsningene, og Granås ønsker ikke å gi uttrykk for hvilken løsning han ønsker seg mest.

– Vi må velge den økonomisk mest effektive løsningen, sier han.

Valget skal fattes sent i 2012. Går testene slik både Aker Solutions og Shell håper, kan det imidlertid være mye penger å spare på å legge gasskompresjonsmodulen til havbunnen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger