Publisert 3. oktober 2007

Russland og Ukraina er blitt enige om en løsning på gasskrisen mellom landene, sier den russiske visestatsministeren Dimitrij Medvedev. Men EU vil uansett følge opp saken., NTB
Ukraina skal betale gjelden,
sier Russlands visestats-
mininster Medvedev.
(Foto: Wikipedia)

Den ukrainske energiministeren Jurij Boiko møtte onsdag Medvedev i Moskva, etter at det russiske gassmonopolet Gazprom dagen før truet med å stenge av gasstilførselen til Ukraina.

– Vi har kommet fram til en avtale for å unngå slike problemer i fremtiden, sa Medvedev, som også er styreformann i Gazprom, etter møtet ifølge russiske nyhetsbyråer.

– Skal betale
Gazprom truet tirsdag med å stenge av gassen til Ukraina innen utgangen av oktober, hvis ikke ukrainerne betalte en gjeld på 1,3 milliarder dollar, om lag 7 milliarder kroner.

Ifølge Medvedev skal ukrainerne nå betale milliardgjelden, og i en melding fra Gazprom heter det at «man har en avtale om at den sittende ukrainske regjeringen vil sørge for å løse dette problemet, og målet er å betale gjelden innen første november i år».

Men i opptakten til onsdagens møte har flere fra ukrainsk side sådd tvil rundt beløpet Gazprom krever. Boiko bekreftet på sin side onsdag at Ukraina vil følge opp avtalene med Gazprom, men uten å kommentere beløpet.

Analytikere har knyttet Gazproms trusler til de pågående forhandlingene om en ny provestlig regjering etter valget i Ukraina.

EU vil ha møte
Gasstriden mellom Gazprom og Ukraina følges med argusøyne i EU. Gazprom står for en firedel av Unionens gassimport og 80 prosent av dette leveres fra rørledninger over ukrainsk territorium.

På en pressekonferanse i Brussel onsdag kunngjorde EU-kommisjonen at den vil innkalle til krisemøte mellom gasseksperter i EU og russiske og ukrainske tjenestemenn for å diskutere konflikten.

EUs gasskoordineringsgruppe vil holde et såkalt ad hoc-møte senere denne måneden for å «evaluere situasjonen» og vurdere «de mulige konsekvensene» for forsyninger av gass til EU-landene, ifølge en talsmann for Kommisjonen i Brussel.

Leveringssikkerheten fra Gazprom har stått høyt på EUs dagsorden siden begynnelsen av 2006, da Gazprom faktisk stengte av gassen til Ukraina, noe som førte til svikt i leveransene til EU.

Den gang kom det hele som et sjokk på EU, mens Gazprom tirsdag informerte både EU-kommisjonen og sine europeiske kunder før selskapet gikk ut med saken.

«Dette er et rent kommersielt anliggende» og «EU vil ikke bli berørt», het det i meldingene fra den russiske energigiganten.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger