Publisert 4. februar 2000

Russland skrudde på gasskranene til Ukraina tirsdag morgen, men store deler av Europa står fortsatt uten gass i vinterkulda.

Denne gangen skrudde det ukrainske selskapet Naftogaz av kranene kort tid etter at russiske Gazprom hadde gjenoppstartet forsyningen til landet. Ukraina begrunner det med «uakseptable transittforhold».

Ifølge Ukraina sende russerne inn en testdose med 76 millioner kubikkmeter gass, hvor Ukraina var tvunget til å stenge av forsyningen til sitt eget land, og videresende gassen til EU-landene

– Vi kunne ikke akseptere gassen. Hadde vi gjort det, ville fire ukrainske byer vært uten gass, sa sjefen for det ukrainske gassmonopolet Naftogaz til NTB.

Dermed er gassproblemene i gang igjen. Gazprom og Russland skylder på at Ukraina forsøker å utnytte avtalen ved at de ønsker mer gass fra Russland for å holde trykket i rørene oppe. Ukraina, på den andre siden, beskylder Russland for å bevisst sette dem i dårlig lys overfor resten av Europa.

Også EU stiller seg kritisk til Gazproms reduserte dosen med gass som ble sendt. Flere europeiske land er rammet hardt av Russlands manglende gassforsyning, og ønsker å løser floken så fort som mulig.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger