Publisert 4. februar 2000

En svensk professor sår tvil om Norge som verdens tredje største gasseksporterende nasjon. Han hevder produksjonen av gass på norsk sokkel ventes å falle mer enn tidligere estimater.

Estimatene fra Oljedirektoratet (OD) og Olje- og energidepartementet (OED) viser at Norge eksporterer gass på mellom 115 og 140 Bcm innen 2020. Svenske forskere er ikke like optimistiske og nedjusterer anslagene.

– Våre tall viser at produksjonen vil rase raskt etter 2020, nettopp der norske prognoser slutter, sier Kjell Aareklett, professor i fysikk og globale energisystem ved Universitetet i Uppsala, til Aftenposten.

Kilder Petro har vært i kontakt med, mener den norske gasseksporten når en topp i 2015. Men når det gjelder produksjon av gass, vil tallene ligge omtrent innenfor norske myndigheters årlige anslag. Først i 2030 vil produksjonen oppleve et fall, men etter det Petro erfarer, dreier det seg ikke om et dramatisk fall. Svensken er uenig.

– Norge kan ikke produsere mer gass enn det som er funnet. Siden Ormen Lange i 1997, er det ikke gjort noen funn av større betydning, sier han.

Oljedirektoratet innrømmer at anslagene har vært for optimistiske og har nå nedjustert disse.

– Forventningene våre har ikke slått til som vi trodde, innrømmer Jan Bygdevoll, leder for analyser og prognoser i Oljedirektoratet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger