Gassrekord og oljenedgang

Publisert 11. januar 2013

I fjor ble det satt salgsrekord for norsk gass, mens oljeproduksjonen gikk ned mer enn ventet. Det viste tallene for sokkelåret 2012, som Oljedirektoratet (OD) la frem fredag.,Likevel gir nye lønnsomme funn og rekordmange utbygginger de nærmeste årene grunnlag for langsiktig verdiskaping. ODs prognoser viser høy aktivitet i neste femårsperiode, og totalproduksjonen ventes å ligge omtrent på samme nivå som i 2012.

13 funn i 2012
I fjor ble det gjort 13 nye funn; fem i Nordsjøen, fem i Norskehavet og tre i Barentshavet. 41 letebrønner ble avsluttet.

Det største oljefunnet er 7220/7-1 Havis i Barentshavet, som planlegges utbygd sammen med 7220/8-1 Skrugard , som ble funnet i 2011. Begge disse funnene har bidratt sterkt til den store interessen for Barentshavet, som blant annet kommer til syne gjennom søknadene i 22. konsesjonsrunde som ble lyst ut i 2012.

– Høy oljepris, høy funnsuksess og høyt aktivitetsnivå stiller også høye forventninger til næringen. Disse forventningene er nedfelt i oljemeldingen og handler nettopp om å gjøre funn, bygge ut funnene og ikke minst å øke utvinningen fra felt i drift, sier oljedirektør Bente Nyland.

I Nordsjøen har både Statoil og Lundin boret flere avgrensningsbrønner til storfunnet Johan Sverdrup . Dessuten har Statoil gjort et gassfunn, 2/2-21 King Lear sør i Nordsjøen, og Wintershall gjorde et oljefunn i brønn 35/9-7 Skarfjell i den nordlige delen av Nordsjøen.

Ressursene i de nye funnene er beregnet til 132 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.), dette tilsvarer 58 prosent av produksjonen i 2012.

Investerer for 157 mrd. i 2013
Per i dag er det 16 feltutbygginger i gang på norsk sokkel. I tillegg har selskapene varslet at de planlegger å sende inn ytterligere rundt 20 planer for utbygging og drift (PUD) de kommende to årene. Dette gir et høyt investeringsnivå.

Investeringene, inklusive leting, ventes å bli cirka 157 milliarder kroner i 2013, og de antas å stige jevnt til om lag 190 milliarder i 2017. Dette gir en årlig vekst på cirka fem prosent. En stor del av kostnadsveksten kommer fra boring fra flyttbare borerigger.

Produksjonsnedgang

Petroleumsproduksjonen er ventet å gå litt ned i 2013 for å stige igjen i 2014, og deretter holde seg på samme nivå i perioden frem til 2017.

Den uventede nedgangen i oljeproduksjon i 2012 ble mer enn kompensert av det rekordhøye gassalget, og i kommende femårsperiode vil gass stå for om lag halvparten av petroleumssalget fra sokkelen.

Økt ressursanslag
I 2012 hadde Oljedirektoratet en gjennomgang av de uoppdagede ressursene. Dette arbeidet, sammen med nye funn og revurdering av tidligere ressursanslag har gitt en økning i de totale ressursene på sokkelen – fra 13,1 til 13,6 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Dette tallet inkluderer olje og gass som er solgt og levert.

– Økningen i ressursanslaget og nye, store funn viser at norsk sokkel fortsatt byr på overraskelser, og at det god grunn til fortsatt optimisme på vegne av olje- og gassvirksomheten i Norge, sier Nyland.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger