Publisert 20. april 2006

Det russiske gasselskapet Gazprom truer med å omdirigere forsyning av gass til andre markeder enn Europa dersom EU forsøker å begrense selskapets internasjonale ambisjoner.

NTB

Gazproms sjef Aleksej Miller
Foto: Espen Helgesen

– Forsøk på å begrense Gazproms aktiviteter i det europeiske markedet og politisere spørsmål om gassforsyning, som helt og holdent er av økonomisk art, vil ikke gi gode resultater, uttalte Gazproms sjef Aleksej Miller etter et møte med ambassadører fra EU-land i Moskva tirsdag.

Russland står for en firedel av gassforsyningen til EU. Dette forholdet ble svært tydelig da gassforsyningen til EU-land ble berørt som følge av at Gazprom ved nyttår kuttet gassforsyningen for en kort periode til Ukraina.

– Det bør ikke glemmes at vi jobber aktivt for å gjøre oss kjent med nye markeder som Nord-Amerika og Kina. Gassprodusenter i Sentral-Asia er også oppmerksomme på det kinesiske markedet. Dette er ikke tilfeldig. Konkurransen om energiressurser er økende, sa Miller.

– Vi vil bare at europeiske land forstår at vi har andre alternativer når det gjelder salg av gass. Vi har et kinesisk marked i rask vekst og et marked for flytende nedkjølt naturgass (LNG) i USA. Dersom EU vil ha vår gass, må de også ta hensyn til våre interesser, sa Gazprom-talsmannen Sergej Kuprijanov til avisen The Financial Times.

De skarpe uttalelsene blir av flere tolket som et svar på nyheten om at den britiske regjeringen vurderer å endre fusjonsregler for å hindre et eventuelt forsøk fra Gazprom på å kjøpe opp Centrica, som er Storbritannias største gassleverandør.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger