Publisert 13. juni 2006

Gazprom advarer om at europeiske land må forberede seg på å betale mer for gass fra det russiske selskapet ettersom konkurransen om energi blir stadig større.

NTB

Gazprom, som er verdens største gassprodusent, står for en firedel av Europas gassforsyning.
– Epoken med billig energi er over. Den globale konkurransen om energiressursene har økt. Gazprom vil bruke denne situasjonen til å spre sin eksport av energi, sa selskapets toppsjef Aleksej Miller til journalister i den russiske byen St. Petersburg tirsdag.

– Vi er allerede i samtaler om å levere gass til det raskt voksende markedet i Kina. Leveransene vil starte etter 2011, fastholdt Miller.

Gazprom brakte energispørsmål til toppen av dagsordenen i Europa da selskapet i en kort periode stengte tilførselen av gass til Ukraina sist vinter. Forsyningsstansen rammet også til en viss grad europeiske kunder.

Gazprom har også tidligere i vår advart om at selskapet ønsker å spre sin virksomhet på ulike markeder, men avviste senere at dette innebærer å kutte forsyningen til det europeiske kjernemarkedet.

Gazprom-utspillene har fått europeiske land til å stille spørsmål ved om det er klokt at ett selskap alene skal stå for en så stor del av energitilførselen som Gazprom i dag gjør.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger