Publisert 15. juni 2007

Gazprom vil etablere et fellesforetak på Shtokman for å tiltrekke seg utenlandske oljeselskaper i prosjektet.

Tekst: Alex Khrol

Foto: Gazprom

Gazproms nestsjef Alexander Ananenkov uttalte på en pressekonferanse i Moskva torsdag at Gazprom vil etablere et fellesforetak («joint venture») for å utvikle Shtokman-feltet.

Ananenkov kunne ikke navngi selskapene som ville bli en del av fellesforetaket, men sa at alle oljeselskapene som opprinnelig sto på «shortlist», inkludert Statoil og Hydro er invitert til å legge fram sine tilbud.

Han sa videre at deltakelsen fra utenlandske partnere vil bli basert på samarbeid for å finne fram til de beste tekniske løsninger, leveranser og menneskelige ressurser i første fase av Shtokman- prosjektet.

– Vi har vendt tilbake til idéen om et fellesforetak, og vil samarbeide med de selskapene som virkelig bidrar med unik teknologi, sa Ananenkov på pressekonferansen.

Han gjorde det samtidig klart at selskapet selv vil sitte med lisensen for feltet.

Ifølge Ananenkov vil den første gassen fra Shtokman bli tilgjengelig som en del av det felles russiske gass-systemet i 2013.

Han bekreftet at den planlagte årlige gassproduksjonen fra feltet er beregnet til 94 milliarder kubikkmeter. 50 prosent av gassen vil bli levert til markedet i form av LNG, mens den andre halvparten vil bli transportert via rørledninger. Imidlertid kan dette forholdet endre seg i takt med etterspørselen, understreket Ananenkov.

På pressekonferansen ble det gjort kjent at kostnaden av første fase av Shtokman-prosjektet vil bli 10-13 milliarder dollar, eller om lag 60- 80 millarder kroner. I 2007 vil Gazprom investere rundt 660 millioner dollar, tilsvarende om lag fire milliarder kroner.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass, sa sjefen for eksportavdelingen hos Gazprom, Alexander Medvedev at Gazproms gassleveranser kan utgjøre en tredjedel av det europeiske gassmarkedet innen 2010-2015 bare ved å opprettholde gassleveransene på dagens nivå.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger