Publisert 21. mars 2006

To gassrørledninger fra Russland til Kina skal bygges i løpet av de nærmeste fem årene, ifølge det russiske selskapet Gazprom.

NTB

Aleksej Miller,
Gazproms toppsjef.
Foto: Espen Helgesen

Selskapets toppsjef Aleksej Miller sier det ennå ikke er enighet om de finansielle detaljene, men han regner det likevel som sikkert at rørledningene vil bli bygd.

– I dag har vi faktisk avgjort tidsrammen og størrelsesordenen. Vi snakker om gassleveranser i stor skala, sa Miller da han møtte pressen i den kinesiske hovedstaden Beijing tirsdag.

Toppsjefen er med i delegasjonen til president Vladimir Putin som er på et to dager langt besøk i Kina. Også toppledere i det statlige oljeselskapet Rosneft er med.

Russiske og kinesiske myndigheter sier i en felles uttalelse at de tar sikte på å investere mer i hverandres energisektorer, og at dette vil føre til økt økonomisk utvikling og sikrere tilgang på olje og gass.

– Samarbeid på dette området vil styrke økonomisk vekst i begge landene, og styrke energisikkerheten i Asia-Stillehavsregionen og i verden generelt, heter det i uttalelsen.
Samtalene i Beijing dreier seg i hovedsak om Kinas ønske om økt olje- og gassimport fra Russland. Men Irans atomprogram og Nord-Korea står også på dagsordenen.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet sier Russland og Kina har samme tilnærming til striden rundt Irans atomprogram.

– Vi ber alle involverte parter om å trappe opp forhandlingene og å vise fleksibilitet, sa talsmann Qin Gang på en pressekonferanse.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger