Publisert 13. oktober 2006

Gazprom håper å holde tidsplanene på Shtokman til tross for at de utenlandske oljeselskapene ikke skal delta i prosjektet.

Av: Alex Khrol

Det er nyhetsbyrået Interfax som melder dette.

Meldingen viser til informerte kilder som sier at Gazprom fortsatt planlegger å ha LNG-fabrikken klar i 2011. Også planene for at hovedrørledningen for gassen fra Barentshavet til Østersjøen skal være ferdig i 2014-2016 opprettholdes.

Ved full produksjon vil LNG-fabrikken i Vidjajevo utenfor Murmansk ha en kapasitet mellom 30-45 millioner tonn LNG per år.

Den russiske energigiganten besluttet sist uke å gjennomføre Shtokman-utbyggingen uten deltakelse av utenlandske oljeselskaper, og flere eksperter mente at beslutningen ville bety en utsettelse av prosjektet.

Den opprinnelige planen for Shtokman-feltet var å transportere gassen i flytende form til USA. Gazprom bestemte imidlertid nylig å å prioritere gass transportert i rør til det europeiske markedet i stedet for å transportere gass i flytende form.

Shtokman-feltet inneholder over 3.200 milliarder standard kubikkmeter gass. Det er mer enn tre ganger så mye gass som Troll-feltet i Nordsjøen inneholder. Avstanden til land er 555 kilometer.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger