Publisert 26. desember 2006

Det er fortsatt knyttet spenning til russiske Gazproms forhandlinger med Hviterussland om nye gasspriser for 2007. Gazprom har lagret gassreserver i anlegg i Tyskland for å sikre forsyningen til Europa dersom gassledningen via Hviterussland stenges.

Av: Torstein Schjølberg

Gazprom advarte mandag Hviterussland om at prisen på russisk gass blir høyere fra nyttår. Dessuten fikk Hviterussland beskjed om å overlate kontrollen over sine gassrørsystemer til Gazprom. Hvis ikke, vil forsyningene fra Russland til Hviterussland bli redusert fra årsskiftet, het det i advarselen, ifølge NTB.

Hviterussland er den viktigste forsyningsruten for gass fra Russland til Polen og Tyskland, som er Gazproms største kunde i Europa.

Gazprom skal ifølge russiske kilder ha forberedt seg på at en vanskelig situasjon kunne oppstå i forbindelse med forhandlingene med Hviterussland. Ekstra gass skal ha blitt sendt til Tyskland, og skal tjene som gassreserver for Polen og baltiske land.

Georgia bøyer av
Tidligere har Russland gjort det klart at gassprisen til Georgia blir doblet fra 1. januar. Georgia har ment at prishoppet er politisk motivert, og håpet på at nabolandet Aserbajdsjan kunne dekke 70 prosent av Georgias gassbehov neste år.

Ifølge den russiske avisen Kommersant skal Georgia nå ha bøyd av i forhandlingene med Gazprom, og inngått avtaler som innebærer at Georgia kjøper 1,1 milliard kubikkmeter gass til 235 dollar per 1000 kubikkmeter gass.

Tidspunktet for avtaleinngåelsen falt sammen med at produksjonen på det BP-opererte Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan måtte stenges ned sist uke etter noen få dagers drift på grunn av tekniske problemer.

Mesteparten av Shah Deniz-gassen er solgt til Tyrkia, men også Aserbajdsjan og Georgia skal motta gass fra feltet. Tyrkia skal ha signalisert at Aserbajdsjan og Georgia kunne få overta store deler av gassen fra Shah Deniz i 2007.

Statoil har en eierandel på 25,5 prosent i Shah Deniz, og er ansvarlig for salget av gassen fra feltet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger