Publisert 8. august 2007

Det siste uavhengige russiske oljeselskapet Sintezneftegaz har bedt Gazprom kjøpe en kontrollerende eierandel av selskapets to kjempefunn i Barentshavet.

Av: Alex Krohl

Strukturene Admiraltejskaya and Pakhtusovskaya
vest for Novaja Semlja kan være mer verdifulle
enn Shtokman-feltet. Kart: Petro.no

Eierne av det private russiske oljeselskapet Sintezneftegaz sendte i går et brev til Gazprom’s toppsjef Aleksej Miller hvor de ber Gazprom kjøpe seg opp som største eier i Sintezneftegaz’ to enorme funn vest for Novaja Semlja i Barentshavet.

Sintezneftegaz er det siste uavhengige oljeselskapet i Russland, og har hatt betydelig aktivitet på russisk sektor og i Barentshavet.

Sintezneftegaz har i løpet av det siste året vært under konstant press fra russiske myndigheter. Til nå har selskapet klart å forsvare sine interesser via rettsapparatet, men industrianalytikere i Russland mener at Sintezneftegaz bare kan opprettholde sine forretningsinteresser i Barentshavet ved å la Gazprom få full kontroll.

Ifølge Sintezneftegaz’ talsmann Vladimir Efimchik, ønsker selskapet at Gazprom kjøper 50 prosent pluss en andel, og at den gjenværende andelen blir tilbudt «kvalifiserte investorer» som kan finansiere prosjektene.

– Jeg er ikke klar til å kommentere detaljer, ettersom vi ikke har fått noe svar fra Gazprom ennå, sier Efimchik til Petro.no. Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt grunnen til salget er press fra myndighetene.

Gazprom’s talsmann Sergej Kuprianov har ifølge den russiske avisen Kommersant avslått å kommentere saken.

Sintezneftegaz eier strukturene Admiraltejskaya og Pakhtusovskaya, som ligger vest for Novaja Semlja. Russiske meglere anslår prisen for en 50 prosent andel i Sintezneftegaz til minst 25 millioner dollar. Utviklingen av prosjektene er anslått å koste 10-12 milliarder dollar.

Ifølge departementet for naturressurser (MNR) kan Admiraltejskaya inneholde 2,16 milliarder fat olje and 600 milliarder kubikkmeter gass. Sintezneftegaz mener imidlertid at gassreservene i denne strukturen kan være tre ganger større, noe som i tilfelle vil være halvparten av Shtokman-prosjektet.

Reservene i Pakhtusovskaya-strukturen er så langt ikke anslått.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger