Publisert 1. januar 2006

Både i Europa, Asia og tidligere Sovjet-republikker har gassgiganten Gazprom overtatt rollen til kjernefysiske stridshoder som Russlands fremste diplomatiske våpen.

NTB

Noen enkle fakta om Gazprom rydder av veien enhver tvil om at det statseide selskapet har blitt en helt sentral del av russisk diplomati. Gazprom er verdens største gassprodusent, sørger for omkring en femdel av Europas gassimport og står alene for 7 prosent av Russlands årlige brutto nasjonalprodukt.

Siden Aleksej Miller, en av president Vladimir Putins lojale allierte, overtok sjefsstolen i Gazprom i mai 2001, har giganten gradvis styrket sin rolle som det politiske lederskapets foretrukne våpen i diplomatiet.

Gass og politikk
Det er først og fremst andre tidligere Sovjet-republikker som har fått føle Gazproms enorme innflytelse, ikke minst de landene som har vendt seg bort fra Russland.

Gazproms makt og anvendelighet som diplomatisk våpen, har kommet tydelig fram under de langdryge og vanskelige forhandlingene om hvor mye nabolandet Ukraina skal betale for russisk gass. Men selv om de økonomiske argumentene for en høyning av gassprisen synes fornuftige, innrømmer Gazproms forhandlere at det ikke var selskapet alene som besluttet å kreve en nesten femdobling av prisen i ett jafs.

– Gazprom besluttet ikke helt av seg selv å kreve en slik kraftig prisøkning fra Kiev, erkjenner Gazprom-kilden som har vært involvert i forhandlingene.

Med andre ord har også det politisk anstrengte forholdet mellom Russland og det provestlige nabolandet Ukrainas nye ledelse bidratt til å drive Gazproms priskrav til værs, mener analytikere.

Brekkstang
Også i forhold til andre tidligere Sovjet-republikker har gassvåpenet vist seg svært effektivt. Våren 2004 tvang Gazprom Hviterussland til å avstå en del av det hviterussiske selskapet Beltransgaz til Gazprom. Beltransgaz kontrollerte nemlig rørledningene i Hviterussland, og i bytte fikk landet lovnader om nye leveranser av sterkt subsidiert, russisk gass.

Men gassdiplomatiet virker også langt utenfor den tidligere Sovjetunionens grenser.

– Russiske myndigheter bruker alle brekkstengene de har: Gassrørledninger,
forsyningsmengde, adgang til råmaterialer og hyring av internasjonale «superagenter» som skal jobbe med landets energistrategi, heter det i det konfidensielle nyhetsbrevet Russia Intelligence.

– Motgift for Europa
I Europa er russisk gass en magisk motgift for europeere som bruker stadig mer gass, og som kan bli rammet av en energikrise allerede i 2010, fastholdt president Vladimir Putin på et toppmøte mellom Russland og EU i oktober.

Gazprom planlegger også å øke sin innflytelse ved hjelp av en gigantisk ny gassrørledning under Østersjøen og en nylig åpnet rørledning sørover til Tyrkia.

Tiden vil også vise om enkelte medier får rett når de hevder at Putin selv havner i Gazprom-ledelsen når hans andre presidentperiode er over i 2008.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger