Publisert 4. februar 2000

Føderasjonsrådet i Russland har vedtatt nye lover som deler russisk kontinentalsokkel mellom statsselskapene Gazprom og Rosneft. Dermed legges all innenlands konkurranse død.

Ifølge de nye tilleggene i «Lov om utenlandske investeringer i selskapet med strategisk betydning or statens forsvar og sikkerhet», kan bare russiske selskaper jobb på russisk sokkel under forutsetning av at de har minst fem års erfaring i landet – og at staten eier mer enn 50 prosent i selskapet, melder den russiske avisen Kommersant.

– Essensen av konseptet har allerede blitt adoptert. Loven reflekterer dette. I klar tale sier det at sokkelen skal utvikles av selskaper kontrollert av myndighetene, og disse er åpenbart Gazprom og Rosneft, sier minister for naturressurser i Russland, Yuri Trutnev, ifølge avisen.

I tillegg til disse to kjempene, eier staten olje- og gasselskapet Zarubezhneft. Selskapet har fem års erfaring, men bare utenfor Russland. Lovene skal ikke gjelde den kaspiske sokkelen, som for øyeblikket utvikles av Lukoil.

Ifølge departementet for naturressurser dekker de nye reguleringene alle andre områder på den russiske kontinentalsokkelen. Sokkelen har rundt 450 seksjoner, inkludert mer enn 100 som er klare for boring. Estimater vil ha det til at sokkelen inneholder nær 100 milliarder tonn med olje- og gassekvivalenter. Av dette utgjør gassen rundt 75 prosent.

Dermed er det Gazprom som sitter igjen med den største biten av kaken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger