Publisert 4. februar 2000

Den russiske gassgiganten Gazprom har tatt ordkrigen med Ukraina til et nytt nivå. Selskapet mener ukrainerne har stjålet gass.

Forhandlingene om russiske gassleveranser til Ukraina brøt sammen rett før nyttår, og på nyttårsaften skrudde Russland av gassforsyningen til Ukraina. Men det er fortsatt gass i rørene som krysser landet, for store deler av Russlands gasseksport til Europa går gjennom Ukraina.

– De siste 24 timene har vi sendt 295 millioner kubikkmeter gass inn i gassledningene gjennom Ukraina, mens vi kun har mottatt 270 millioner kubikkmeter i andre enden. Det er en differanse på 25 millioner kubikkmeter. I tillegg har ukrainerne 25 millioner kubikkmeter på lager som skulle eksporteres i dette tidsrommet, noe som ikke har skjedd. Til sammen har europeiske konsumenter blitt snytt for 50 millioner kubikkmeter gass de siste 24 timene, og det er Ukrainas feil, slår Gazprom-talsmann Sergey Kupriyanov fast i en pressemelding.

Alexey Miller, styreformann i Gazprom, går også offentlig ut og karakteriserer Gazproms tilbud om å selge gas til Ukraina for 250 dollar per 1.000 kubikkmeter for et godt tilbud.

Selskapet har også sett behov for å slå fast at bruddet i forhandlingene mellom Ukraina og Russland ikke er Gazproms skyld.

– Gazprom har alltid vært og er fortsatt en trygg partner og konstruktiv forhandler. I samtalene med Ukraina om vilkårene for 2009 kom Gazprom med flere kompromissforslag, som alle ble forkastet av Kiev, sier selskapets talsmann Kupriyanov.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger