Gazprom truet av Ukraina-konflikt

Publisert 4. mars 2014

Konflikten i Ukraina kan redusere russisk eksport av gass til EU med en tredel, hvilket kan bli alvorlig for Gazprom, advarer ekspert.,- Gazprom-ledere har i årevis ønsket å stoppe gasstransporten fra Sibir til EU gjennom Ukraina. Nå kan ønsket bli oppfylt, advarer analytiker Mikhail Korchemkin i konsulentselskapet Eegas. Selskapet spesialiserer seg på gassmarkedet i Øst-Europa.

I en kommentar på nettstedet NaturalgasEurope.com peker han på risikoen for at Gazprom og Russlands rørledninger gjennom Ukraina, som i 2013 transporterte 55 prosent av Russlands eksport til EU-landene, kan bli stengt som følge av konflikten.

– Dette er alt for tidlig. Ennå er det ingen rørledninger på plass som kan erstatte de ukrainske, men Krim-konflikten har økt risikoen for avbrudd i transitten av russisk gass gjennom landet, skriver han.

Korchemkin mener ukrainske radikalere kan bli fristet til å straffe Vladimir Putin gjennom å bryte seg inn i de regionale kontorene til Ukrtransgaz (operatør av det ukrainske rørledningsnettet, red.) og stenge kranene. Han påpeker at Gazprom i så tilfelle kan sikre to tredjedeler av eksportkapasiteten, gjennom å maksimere kapasiteten gjennom Nord Stream –ledningen som går fra Vyborg til det europeiske kontinentet, og slik oppfylle tilsvarende andeler av sine kontraktsforpliktelser, men det vil skade gasselskapet.

-
Tidspunktet for konflikten er dårlig for Gazprom. Det er tidlig på våren nå, og gassbehovet til romoppvarming går ned hver dag. Ukraina vil være i stand til å overleve uten import av russisk gass til rundt midten av oktober. Etter å ha fullastet Nord Stream, er det lite sannsynlig at europeiske kunder vil legge merke til tapet av en tredjedel av den daglige flyten av russisk gass før neste vinter, skriver han.

– Dette vil være alvorlig for Gazprom, som ikke har råd til å miste en tredjedel av sin månedlige eksportinntekter, selv for en måned – særlig hvis dette kombineres med komplikasjoner i å få lån fra utenlandske banker, slik som USAs utenriksminister John Kerry har antydet.

Russland har ifølge Korchemkin ingen midler i det føderale budsjettet for ekstra tilskudd til Gazprom, og russiske myndigheter har allerede lovet å fryse den innenlandske prisen på gass, og har dermed ingen økte inntektsmuligheter der.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger