GDF Suez får ikke bruke navnet «Kon-Tiki»

Publisert 26. juli 2013

Nordsjø-brønnen 35/9-9 er omdøpt til «P-8».

– Navnendringen skjer fordi rettighetene til Kon-Tiki-navnet tilhører Kon-Tiki-museet, sier Ulf Rosenberg i GDF Suez.

Det kan direktør for Kon-Tiki-museet, Maja Bauge, bekrefte.

– Kolliderer med museets interesser
– Vi ble enige med GDF Suez om at de ikke skulle bruke navnet fordi det passer dårlig med tanke på at Thor Heyerdahl oppdaget at Atlanterhavet var forurenset med olje. Dette rapporterte han videre til den daværende generealsekretæren i FN, noe som senere førte til en stor aktivitet for å få et renere verdenshav, sier Bauge til Petro Media News.

– Derfor skrev vi et brev til GDF Suez, og fikk som svar at de forstod vår argumentasjon for navneendring. De forsikret oss om at de skulle bytte navn på brønnen.

På Kon-Tiki-museets nettsider står det følgende om Thor Heyerdahls observasjoner:

På den første Ra-ekspedisjonen ble Thor Heyerdahl oppmerksom på at det stadig fløt oljeklumper i havet. Det hadde ikke vært slik under Kon-Tiki-ferden i 1947, og han var nå bekymret for at verdenshavene skulle bli forgiftet.

Dette ble rapportert til FN, og under Ra II-ekspedisjonen fikk han i oppdrag å gjøre systematiske observasjoner. Rapporten ble et sentralt dokument på FNs miljøkonferanse i Stockholm i 1972.[…]

Hans miljøinnsats resulterte blant annet i at det ble forbudt å tømme spillolje fra tankskip i sjøen. En egen pris, Thor Heyerdahls miljøpris på 1 million dollar, deles ut av Norges Rederiforbund annethvert år for innsats mot forurensning til sjøs.

Bores medio september
Letebrønn 35/9-9 P-8 ligger i lisens 153 , og skal bores med semien «Transocean Barents».

Brønnen ligger cirka tre kilometer nord-vest for Gjøa-feltet, og omlag 40 kilometer fra nærmeste land som er øyområdene i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane. Den er lokalisert cirka 20 nautiske mil vest for Florø, som skal være helikopter- og forsyningsbase under operasjonen. Havdypet på lokasjonen er 360 meter.

P-8 skal bores som en vertikal brønn til et totalt dyp på cirka 3.540 meter målt fra riggens boredekk. Varigheten av operasjonen er estimert til 45 døgn, og skal påbegynnes medio september.

Ingen tradisjonell brønntest
Letebrønnen skal kartlegge hydrokarbonpotensialet i sandformasjoner i Viking Gruppen, og sonene som skal undersøkes er Fensfjord- og Krossfjordformasjonene. Sekundære mål er Ness og Etiveformasjonene i Brent Gruppen. Dersom det påvises hydrokarboner i primærmålet, kan det være aktuelt å bore et sidesteg.

Etter at brønnen er boret til planlagt dyp og all datainnsamling er gjennomført, vil brønnen bli permanent plugget tilbake med sement. Det er ikke planlagt tradisjonell brønntest.

GDF Suez er operatør i PL 153 (30 prosent) med partnerne Statoil ASA (20 prosent), Petoro AS (30 prosent), RWE Dea Norg e AS (8 prosent) og Shell AS (10 prosent). Fra 01. januar 201 3 er Statoil sin eierandel 5 prosent og Wintershall 15 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger