Publisert 16. mars 2010

GdF Suez vil investere 20 milliarder kroner på norsk sokkel de neste fem årene, men advarer norske myndigheter mot å være for restriktive med tildeling av nytt leteareal.

Av Maiken Ree

– Det er vanskelig å finne gode, forutsigbare oljeprovinser som Norge i verden i dag. Andre land med forutsigbare rammevilkår har sterkt fallende produksjon, mens det fortsatt er muligheter for å vokse i Norge, sier administrerende direktør i GdF Suez Terje Overvik til Oilinfo.

Selskapet har som ambisjon å vokse på norsk sokkel, og under et foredrag på Statoils Strategiseminar i Bergen tirsdag sa Overvik at selskapet tar sikte på å være blant de ti største på norsk sokkel innen reserver og produksjon i 2012.

– Vi har investert 20 milliarder siden vi startet opp på norsk sokkel i 2001, og vi regner med å investere tilsvarende de neste fem årene, sa Overvik.

Kvalitetsareal trengs
I dag har GdF Suez 33 lisenser på norsk sokkel, og overtar i tillegg operatørrollen på Gjøa-feltet i oktober i år.

– Vi ønsker å sitte med kvalitetsareal i stedet for å ha mange lisenser. Jeg synes vi har fått god uttelling fra søknadene i lisensrundene, men det har samtidig blitt vanskeligere å finne godt areal de siste årene.

GdF Suez-sjefen sier han har respekt for at norske myndigheter ønsker å vente med å åpne nye områder, som Lofoten og Vesterålen. Han mener likevel at det finnes andre muligheter som kan tilby nytt areal til oljeselskapene, uten å åpne de omstridte områdene.

– La oss få tilgang til flere lisenser i områder som allerede er åpnet, både i Norskehavet og Barentshavet. De store internasjonale oljeselskapene vil forbli på norsk sokkel så lenge det er gode muligheter her. Jeg ser likevel at vi nå trenger nye områder og leteareal, ellers vil interessen avta, sier Overvik til Oilinfo.

Gjøa er motoren
Selskapet har som mål å ha en daglig oljeproduksjon på 70.000 fat, og vil da være blant de største produsentene på norsk sokkel. Ifølge Overvik vil Norge være framtiden for GdF Suez sin oppstrømsaktivitet. Gjøa er en viktig del av GdF Suez sin portefølje, og vil stå for en betydelig del av selskapets produksjon.

– Gjøa skaper vårt selskap, det er motoren. Vi ser at det er stor forskjell fra å være operatør til å være partner. Det blir en stor begivenhet for oss når vi overtar operatørrollen i oktober.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger