Publisert 4. februar 2000

GE Energy har valgt Norge som base for teknologiutvikling innen offshore vindkraft. I dag lyser selskapet ut 100 grønne stillinger innen havvind.

600 MILL I VIND: GE Energy skal investere 600 millioner kroner
i utvikling av offshore vind de neste seks årene, bare i Norge.
(Foto:GE ENERGY)

Med brask og bram annonserte GE Energy i dag at de har valgt Norge som åsted for teknologiutvikling innen offshore vind, som selskapet skal investere 600 millioner kroner i de neste seks årene.

– For rundt 40 år siden kom et annet amerikansk selskap til Norge for å være med å starte oljeeventyret, og for et halvt år siden henvendte GE seg til norske myndigheter for å se på hvilke muligheter som var innen utvikling av selskapets energiportefølje, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under en pressekonferanse som var satt opp i forbindelse med lanseringen.

Norge blir dermed senter for GEs teknologiutvikling innen offshore vind, og Oslo, Verdal og Trondheim vil være satsingsområder for selskapet.

I fjor kjøpte GE Energy norske Scanwind, som produserer vindturbiner. GE skal, som en del av satsingen, etablere et teknologisenter i Oslo og utvide produksjonen av vindturbiner i Verdal. Det skal også være testing av de første 4MW vindturbinene i Norge, uten at GE ønsket å si noe om hvor dette skulle foregå.

– Norge har teknologien, leverandørindustrien og kompetansen. Vi kombinerer nå disse faktorene, sammen med Scanwinds teknologi som igjen er finansiert av GE Energy. Dette vil ta produktet ut på verdensmarkedet, og gi en ideell løsning for offshore vind, sa Eystein Aspesletten, nordisk leder for GE Energy.

Totalt skal GE Energy investere 350 millioner euro i det europeiske vindmarkedet, tilsvarende 2,8 milliarder kroner.

Også nærings- og handelsminister Trond Giske frydet seg over GEs valg av Norge som teknologibase, og påpekte store muligheter for norsk industri.

– Vi vet at norsk verftsindustri er i en utfordrende situasjon, hvor de store olje- og gassutbyggingene er forbi. Vi går mot en annen hverdag, og veftene må se seg om etter nye oppgaver. Dette gir dem muligheten til å være med å konkurrere om de store kontraktene når det skal bygges ut vindparker i Europa, sa Giske.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger