Publisert 23. januar 2006

Georgias president er rasende på russerne etter at en gassrørledning mellom de to landene ble sprengt i filler.

NTB

President Mikhail Saakasjvili beskylder Russland for å stå bak, mens russerne svarer med å betegne påstandene som hysteriske.

Midt i verste sprengkulda smalt det på den viktigste gassrørledningen fra Russland til Georgia søndag. Eksplosjonene har utløst en politisk krise mellom de to nabolandene, med anklager om utpressing og sabotasje.

Mens russerne sier at opprørere i Nord-Ossetia sto bak, anklager Saakasjvili russerne for med vilje å ha kuttet gassleveransene, for dermed å utløse en energikrise.

– Det som skjedde i dag, er rett og slett en skandale, vi står overfor et skandaløst forsøk på utpressing satt i verk av folk som nekter å oppføre seg på en sivilisert måte, sa Saakasjvili til nyhetsbyrået Reuters søndag. – Og de har valgt den kaldeste tiden på året, tilføyde han.
Han tror Russland forsøker å tvinge Georgia til å gi sine lokale gassrørledninger til Russland, en sak som det lenge har vært forhandlet om.

– Hysterisk
Det russiske utenriksdepartementet mener anklagene er fullstendig bak mål:
– Sett på bakgrunn av de russiske forsøkene på å gjøre konsekvensene av ulykken så små som mulig, kan reaksjonen fra Tbilisi bare bli beskrevet som hysterisk og rørete, uttaler departementet, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Med kort mellomrom eksploderte sprengladninger to steder søndag på en strekning av ledningen i den russiske delrepublikken Nord-Ossetia. Russiske talsmenn sa at det ville ta minst to dager før gassen igjen kan strømme gjennom ledningen til Georgia og Armenia.

Gasstrid
Forholdet mellom Saakasjvilis regjering i Tbilisi og de russiske makthaverne i Kreml er fra før av spent. Saakasjvili har forsøkt å føre Georgia nærmere Vesten, på samme måte som lederne i Ukraina – som også ligger i gasstrid med Russland.

Regjeringen i Ukraina utsatte dagen før undertegningen av en ny gassavtale med Russland, fordi nasjonalforsamlingen krever reforhandling av hele avtalen. Slik den nå foreligger, vil prisen på russisk gass bli bortimot fordoblet.

Våpen?
Tidligere i januar stengte Russland gasstilførselen til Ukraina, fordi ukrainerne nektet å godta russernes priskrav, men etter hvert ble partene enige om en ny pris og leveransene kom i gang igjen. Ukrainerne anklager russerne for å bruke gassen som politisk våpen.

Ukraina har i likhet med Georgia forsøkt å komme ut av det enkelte politikere i de to land kaller Russlands kalde skygge. Forholdet mellom Russland og Georgia har vært spent siden Mikhail Saakasjvili kom til makten ved den såkalte roserevolusjonen i Tbilisi i 2003.
Georgia er kjent for sitt milde klima og sine badesteder i subtropiske omgivelser ved Svartehavet, men nå er det like kjølig i lufta som i det politiske forholdet til Russland. Søndag viste termometrene i hovedstaden Tbilisi 5 minusgrader, sprengkaldt etter lokal målestokk.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger