Publisert 25. februar 2008

Et storstilt oljefunn kan gi Ghana en helt ny framtid. Norge er klar til å gi råd slik at det svarte gullet blir en velsignelse – ikke en forbannelse.

NTB

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er denne uken i det vestafrikanske landet for å innlede en stor nasjonal konferanse som skal stake ut kursen for Ghanas fremtidige oljepolitikk.

– Dette er en kjempemorsom sak, sier Solheim til NTB. Han kan fortelle at han for noen måneder siden ble oppringt av FNs tidligere toppsjef Kofi Annan. Annan er selv fra Ghana og ville på vegne av president John Kufuor be Norge om hjelp til å forvalte landets nye oljeressurser.

Det store funnet ble gjort utenfor kysten i juni, og ifølge Solheim vil det ha stor innvirkning på Ghanas økonomi.

Forbilde
– Oljefunnet kan ha en negativ virkning hvis det bidrar til enorm korrupsjon slik som oljen har gjort i andre land. Men vi håper at Ghana kan bli et forbilde for andre i Vest-Afrika. Det finnes nå knapt et land i regionen som ikke har funnet olje, understreker Solheim.

Han tror at Ghana har gode muligheter til å lykkes ettersom landet allerede regnes som et av de mest velfungerende og stabile i Afrika.

Og han mener det bare er et tidsspørsmål før flere av de nye oljenasjonene i Vest-Afrika vil be om norsk hjelp. Nylig var Mauritanias utenriksminister på besøk i Oslo, med ønske om at Norge gir råd både når det gjelder olje- og fiskeriforvaltning.

Biobrensel
Under besøket i Ghana skal Solheim også undertegne en intensjonsavtale der Norge lover langsiktig samarbeid innen oljeforvaltningen.

Landet er dessuten interessant for norsk næringsliv som produsent av biodrivstoff. To norske selskaper har allerede etablert seg i Ghana, ScanFuel og Biofuel. Dessuten er kong Haralds svoger Erling Lorentzen interessert i å etablere virksomhet i landet, ifølge utviklingsministeren.

Lorentzen eier store landområder i Brasil som brukes til eukalyptusplantasjer. Selskapet han er medeier i, Aracruz Celulose, er blitt kraftig kritisert for å legge beslag på områder som er viktige for regnskogsindianerne.

Til Mali
Etter å ha besøkt Ghana setter Solheim kursen for Mali. Norge har hittil hatt en lav profil i det vidstrakte ørkenlandet, og den norske bistanden er kanalisert gjennom NORADs svenske søsterorganisasjon SIDA. Men nå skal den politiske dialogen trappes opp, og på programmet står møter med både presidenten, utenriksministeren og miljøvernministeren.

Solheim skal dessuten ha samtaler med USAs ambassadør der temaet er sikkerhetssituasjonen og det militære samarbeidet Trans-Sahara Counter-Terrorism Partnership.

Hele ni land i Sahel-regionen er med i samarbeidet som USA anser som ledd i den globale kampen mot terror. Målet er å få bedre kontroll over de enorme ørkenområdene som ifølge amerikanerne fungerer som tilfluktssted for ytterliggående islamister.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger