Publisert 5. november 2005

31 har dødd, 59 er giftskadd. Tidligere nordsjøarbeidere på Ekofisk-feltet har alvorlige helseplager. Gjennom en årrekke har de blitt utsatt for giftige kjemikalier. Alle hadde samme arbeidsplass – Ekofiskfeltet i Nordsjøen, melder Dagbladet.,
Advokat Kjell Inge Ambjørnsdalen sitter med 57 yrkesskadesaker han skal fremme på vegne av tidligere nordsjøarbeidere. Totalt kjenner advokaten til 90 tilfeller av yrkesskader blant tidligere oljearbeidere i Ekofisk-feltet. Arbeiderne kan fortelle om voldsomme hudreaksjoner og kroppslige pinsler og om frykten for kreft, skriver Dagbladet.

– Jeg har vanskelig for å tro at Ekofisk er eneste felt i Nordsjøen som har arbeidstakere med disse skadetypene, sier Ambjørnsdalen til Dagbladet. De rammede mener de har blitt invalidisert etter å ha vært utsatt for giftige kjemikalier i forbindelse med arbeidet i Nordsjøen. Han mener det er all grunn til å tro at de skadde og døde bare er toppen av et isfjell.

– Det er kjent for oss at en del tidligere og nåværende ansatte i ConocoPhillips forsøker å finne ut om plager og symptomer de har kan relateres til arbeidssituasjonen deres, sier pressetalsmann Kurt R. Michelsen i ConocoPhillips

– I likhet med andre selskaper i bransjen har vi utviklet og forbedret oss over tid, også når det gjelder helse og miljø, sier Michelsen. Han påpeker at selskapet var pionerer på norsk sokkel for 35 år siden.

– Petroleumstilsynet kom med flengende kritikk av ConocoPhillips etter en kontroll i fjor, og selskapet fikk flere pålegg om utbedringer som det fortsatt jobber med for å få på plass, skriver Dagbladet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger