Publisert 15. mai 2007

Fram til år 2030 må det investeres 20.000 milliarder dollar i energieffektivisering. Slik kan forsyningssikkerhet og bærekraft sikres, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

NTB

Enorme investeringer må til for å møte fremtidens energibehov på en sikker og bærekraftig måte. Verdens regjeringer må anlegge et langsiktig perspektiv, fastslår Enoksen overfor NTB etter ministermøtet i det internasjonale energibyrået IEA tirsdag.

Den norske olje- og energiministeren ledet møtet som fant sted i Paris. Det var første gang en norsk statsråd ledet et slikt møte, som samlet regjeringsmedlemmer med ansvar for energispørsmål fra mer enn 20 land.

CO2-håndtering
– Teknologi for håndtering av CO2 var et helt sentralt tema på møtet. Det er ikke så rart, for fram mot 2030 vil det meste av energiproduksjonen fortsatt skje ved bruk av fossile stoffer som er alminnelig anerkjent som en hovedkilde til CO2-utslipp, sa Enoksen til NTB tirsdag.

– Norge ble på møtet i Paris pekt på som et eksempel til etterfølgelse i utviklingen av ny teknologi for CO2-rensing, framholdt olje- og energiministeren videre. Slik teknologiutvikling er viktig for at energiproduksjon på fossilt grunnlag skal kunne skje på forsvarlig vis.

Ifølge Enoksen har ulike land ulikt syn på hvordan utfordringene skal møtes. Noen prioriterer fortsatt kjernekraft, mens de nordiske land har en felles tilnærming som bygger på utvikling av fornybare energikilder.

Kina og India
– Det skal også samarbeides med land som ikke er medlemmer av IEA om bruk av fornybar energi, tilføyde Enoksen. Kina og India kan gi et vesentlig bidrag ved å satse mer på slike energikilder, sier Norges olje- og energiminister.

– Selv om tallet på medlemsland i IEA øker, vil medlemslandene aldri alene kunne gjøre nok for å skape en virkelig bærekraftig energiframtid. Vi er derfor glade for samarbeidet med land utenfor organisasjonen, het det i et kommuniké etter Paris-møtet.

Hvis målet om energisikkerhet og bærekraft skal nås, må alle land være forberedt på å ta vanskelige avgjørelser. Markedsøkonomiske prinsipper skal følges, men markedene må bli mer stabile og lettere å skaffe seg innsikt i, mener IEA-ministerne.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger