Gigantene går sammen og ber Bru om subsidier til havvind
Pressemelding
2. februar 2021
Illustrasjon: Equinor
Gigantene går sammen og ber Bru om subsidier til havvind
Pressemelding
2. februar 2021

– En norsk havvind-satsing kan gi titusenvis av eksportarbeidsplasser og skape store verdier for Norge, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

En allianse med Aker, Equinor, Statkraft, Vårgrønn, Hafslund Eco, Energi Norge, Norsk olje og gass og Norsk Industri går nå sammen med klare anbefalinger om hva som må til for å løfte industrien.

Alliansens innspill til regjeringen ble 2. februar overlevert til olje- og energiminister Tina Bru.

– Det haster ganske mye. Nå er det utlyst to områder for havvind på norsk sokkel. Vi må raskest mulig komme i gang med disse, sier Almlid.

For å få fart i eksportrettet jobbskaping og industriutvikling fra havvind, foreslår alliansen følgende:

  • En veileder med transparente kvalitative tildelingskriterier for utvikling av de utlyste områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
  • En strukturert konsesjonstildelingsprosess med tydelige tidsfrister gjennom hele løpet inkludert innlevering av melding/søknad og for myndighetenes saksbehandling.
  • En støtteordning for å realisere 500 MW flytende havvind som en utviklingsarene for norske leverandører.
  • En rask tildeling av områder til de første havvindprosjektene der hovedformålet er å elektrifisere olje og gass prosjekter som søker å levere PUD innen fristen for de midlertidige endringene i petroleumskatteregimet
  • For elektrifisering av olje og gass med havvind må det sikres likestilling av kjøp av kraft fra havvind med investering i egen havvindpark for olje- og gassinstallasjoner uavhengig av operatør, ved at selskaper underlagt petroleumsskatteregimet gis adgang til å behandle verdien av langsiktige strømkontrakter som en investering for skatteformål, med rett til avskrivning og friinntekt.
  • Statnett må umiddelbart gis et oppdrag om å finne ut hvordan man raskt kan få på plass gode eksportløsninger fra Sørlige Nordsjø II.

Rapport: Norsk turbinproduksjon nær umulig – potensial i kabler og installasjon 

Norsk business i havvind – anslagene spriker fra 6,5 til 85 mrd. Hvorfor?