Publisert 19. juni 2006

Industrikjempene Nokia og Siemens vil slå sammen sin produksjon av utstyr til telefonnettverk. Fusjonen har en prislapp på 25 milliarder euro – nesten 200 milliarder kroner.

NTB

Det nye finsk-tyske selskapet blir verdens tredje største innen nettutrustning, skrev de amerikanske storavisene Wall Street Journal og New York Times mandag. Bare svenske Ericsson og nyfusjonerte fransk-amerikanske Alcatel-Lucent er større.

Bakgrunnen for fusjonen er den svært raske veksten i etterspørsel etter telekom-tjenester, sier markedsanalytikere. Den svenske analytikeren David Larsson betegner den nye avtalen som «en prikkfri fusjon – på papiret».

Slagkraftig
Nokia Siemens Network skal ha hovedkvarter i Finland og ledes av Nokia-direktør Simon Beresford-Wylie, melder det finske nyhetsbyrået FNB. Nokias konsernsjef Olli-Pekka Kallasvuo mener selskapet vil bli mer slagkraftig enn Nokia og Siemens hver for seg.
– Vi tror at partnerskapet med Siemens er den mest effektive måten å skape nødvendig størrelse og bredde i produktsortimentet på. En slik bredde er nødvendig hvis man skal kunne konkurrere på verdensmarkedet, het det i en pressemelding fra Kallasvuo mandag.

Service
– Fusjonen er et viktig skritt for å styrke vår posisjon i markedet. Den skal hjelpe oss til å tilby våre kunder den best mulige teknikken og best mulig service, sier administrerende direktør Klaus Kleinfeld i Siemens.

Størrelsen på det nye selskapet vil trolig gjøre det i stand til å utfordre Ericsson og Alcatel-Lucent på nettutrustning, noe Nokia ikke klarer på egen hånd i dag.

Ericsson-sjefen Carl-Henric Svanberg sier i en kommentar at denne typen sammenslåinger er naturlige.
– Vi i Ericsson tror sterkere konkurrenter skaper en sunnere konkurranse, legger han til.

Lederrolle
Nokia ser ut til å ha spilt en lederrolle i arbeidet som har ført fram til fusjonen, mener analytikerne ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Fusjonen betegnes som et forsøk på å ta tilbake markedsandeler fra asiatiske selskaper som har lavere kostnader.

Siemens og Nokia skal hver eie 50 prosent av det nye selskapet, som kan få opp til 60.000 ansatte. Beregninger ut fra de to selskapenes resultater fra i fjor viser at Nokia Siemens Network vil få inntekter på rundt 15,8 milliarder euro eller vel 124 milliarder kroner.

Ledere i de to selskapene regner med at sammenslåingen vil gi grunnlag for innsparinger på til sammen 1,5 milliarder euro per år innen 2010. Fusjonen må godkjennes av konkurransemyndighetene, før den kan tre i kraft.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger