Publisert 18. desember 2007

Det russiske statsselskapet Gazprom og den tyske kjemigiganten BASF har innledet drift på det gigantiske Juzjno Russkoje-feltet i det vestlige Sibir. Feltet skal levere gass til Vest-Europa.

NTB

Prosjektet viser at russerne er åpne for økonomisk samarbeid med vesten, sa Russlands første visestatsminister Dmitrij Medvedev da han tirsdag foretok den høytidelige åpningen av feltet.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier deltok også ved åpningen.
– Gassen vil bli et viktig bidrag til Europas energisikkerhet, framholdt Medvedev, som neste år trolig tar over etter Vladimir Putin som russisk president. – Vi gleder oss over en felles suksess, kommenterte Steinmeier.

BASF har sikret seg en andel på 10 prosent i Juzjno Russkoje, som ifølge beregninger inneholder rundt 600 milliarder kubikkmeter gass. Produksjonen ventes å komme opp i 25 milliarder kubikkmeter per år innen 2009.

Feltet ventes å bli en hovedleverandør til rørledningen Nord Stream, som skal gå fra den russiske havnebyen Vyborg ved Finskebukta og på bunnen av Østersjøen til Tyskland. Dette rørledningsprosjektet har skapt sterk bekymring på miljøvernhold i østersjølandene.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger