Publisert 23. august 2006

Det kan ta opp til ett år å fjerne oljesølet fra et lager i Libanon som ble skadd i et israelsk flyangrep. Noe av oljen har sunket til bunns, mens deler av sølet har drevet på overflaten helt til Spania, opplyser Greenpeace.

NTB

Miljøbevegelsen offentliggjorde onsdag bilder som viser forurensingen av Middelhavet utenfor Jiyeh sør for Beirut. Å rense opp her vil ta alt fra seks måneder til ett år, sa Greenpeaces koordinator i den libanesiske hovedstaden Zeina Al Hajj.

FNs miljøprogram UNEP anslår at mellom 10.000 og 15.000 tonn fyringsolje lekket ut fra drivstofflageret ved et varmekraftverk i Jiyeh. Tjenestemenn i Beirut sier at oljen forurenset omtrent 150 kilometer av den libanesiske kysten.

Frykter katastrofe
Noe av oljen skal ha drevet nordover og inn i syriske farvann. Hvis oljen som fortsatt ligger på strendene siver ut i havet, kan man stå overfor en katastrofe på linje med «Exxon Valdez-katastrofen» i Alaska lengst nord i USA i 1989, blir det sagt.

Israel har gitt UNEP garantier for at fly som driver luftfotografering av oljesølet ikke vil bli angrepet. Israelerne har opprettholdt en blokade av Libanon til lands, til vanns og i lufta siden krigen mot Hizbollah-militsen brøt ut 12. juli.

– Siden vi begynte opprenskningen, har vi tatt opp mer enn 100 tonn olje. Men vi har fortsatt flere dagers arbeid framfor oss, sier Nabil Saad i byrået i Byblos, som ligger 35 kilometer nord for Beirut og har en 7.000 år lang historie.

Ødelagt strand
Tykk, svart olje skvalpet onsdag opp mot de eldgamle steinmurene på havnen i Byblos. Halvannen kilometer lenger ned på kysten skuffet rundt 100 frivillige bort svarte oljeklumper fra den en gang kritthvite stranden.

Miljøvernere frykter at oljesølet kan drepe delfiner, tunfisk og skilpadder som lever i farvannene her. Men trusselen er ikke begrenset til den østligste delen av Middelhavet, også den spanske kysten risikerer å bli tilgriset av oljen fra Libanon.

Libaneserne selv står overfor den største miljøkatastrofen i sin lange historie, sier miljøvernminister Yacoub Sarraf. UNEP sammenligner utslippet med det som rammet den franske nordvestkysten da tankskipet «Erika» slapp ut 13.000 tonn olje i desember 1999.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger