Publisert 15. oktober 2008

Underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet har det siste året økt til nærmere 2.800 milliarder kroner, nesten tre ganger så mye som året før.

NTB

Underskuddet for budsjettåret som endte ved utgangen av september, tilsvarer 3,2 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt, går det fram av en kunngjøring fra finansminister Henry Paulson.

I budsjettåret 2006-2007 var underskuddet på rundt 990 milliarder kroner, noe som tilsvarte 1,6 prosent av bruttonasjonalproduktet.

George W. Bush har dermed satt ny personlig bunnrekord i sitt siste år som president. Den forrige underskuddsrekorden var på drøyt 2.500 milliarder kroner omregnet til dagens kurs og ble satt i 2004.

Utgiftssiden i det føderale budsjettet økte siste år med 9,1 prosent fra året før, den kraftigste økningen siden 1990 da Bushs far George W.H. Bush holdt til i Det hvite hus.

Krisepakken på nærmere 4.300 milliarder for å redde USAs finanssektor kommer først på neste års budsjett. Da vil det etter alt å dømme bli satt en ny underskuddsrekord, som får selv katastrofeåret 1983 til å blekne.

To år etter at Ronald Reagan hadde flyttet inn i Det hvite hus, og sørget for store skattelettelser for USAs rikeste, utgjorde underskuddet hele 6 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger