Publisert 4. februar 2000

Utbyggingskostnadene for petroleumsprosjekter er doblet på verdensbasis de siste fire årene, og nå viser det seg at kommende og pågående utbygginger på norsk sokkel vil overskride kostnadsestimatene med 95 milliarder kroner.

I statsbudsjettet skisserer Olje- og energidepartementet opp at prosjekter under utbygging vil overskride kostnadsestimatene ved innsending av PUD eller PAD med rundt 61 milliarder kroner. Det er riktignok ikke medberegnet sprekkbomben Snøhvit, som ifølge ferske tall NTB har skaffet fra StatoilHydro vil få en samlet prislapp på mellom 71,9 og 74,4 milliarder kroner. I utgangspunktet skulle prosjektet koste 41,5 milliarder kroner.

Ifølge tallene i statsbudsjettet er det kun to prosjekter som ikke går over beregningene; Kårstø Expansion Project og Valhall videreutvikling. Det prosjektet som får den største overskridelsen er Alvheim, hvor prislappen øker med hele 99,2 prosent, fra 8,6 milliarder til 17,2 milliarder. Også Blane blir mye dyrere enn først beregnet; der har utgiftene økt med 90,9 prosent, fra 1,8 milliarder til 3,4 milliarder.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger