Publisert 22. november 2006

Fusjonskraft er samme form for kjernekraft som får sola og andre stjerner til å lyse. De største industrilandene har nå undertegnet avtale om bygging av et forsøksanlegg for fusjonskraft i Frankrike.

Avtalen ble undertegnet i Paris tirsdag 21. november av Sør-Korea, Kina, Russland, EU, USA, India og Japan, skriver forskning.no.

Fusjonskraft er den samme formen for kjernekraft som får sola og andre stjerner til å lyse. To typer hydrogenatomer smelter sammen til ett heliumatom, og litt av massen til atomene blir til mye energi.

Det er lite radioaktivitet forbundet med fusjonskraft.

Avtalen som er ingått innebærer at det opprettes en internasjonal organisasjon som skal bygge et forsøksanlegg på 500 millioner watt. Anlegget skal ligge i Cadarache i Syd-Frankrike, nord for Marseille. Det skal stå ferdig i 2015 og vil ha en levetid på 20 år. Prisen blir om lag ti milliarder euro.

Innvendingene mot forsøksreaktoren har først og fremst vært at det koster for mye i forhold til sjansene for suksess. Det gjenstår mange uløste tekniske problemer.

Hvis fusjonskraft blir kommersielt lønnsom, vil menneskene en gang for alle ha løst energikrisa. Det er derfor så store summer pøses inn i denne teknologien, selv om veien fram er lang.

Et fusjonskraftverk ligger uansett mange år inn i framtida, trolig mot slutten av dette århundret, skriver forskning.no.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger