Gir opp ”lille Brasil”

Publisert 30. april 2013
ExxonMobil kaster kortene på sub-basalt –områdene på Vøringrandhøgda.

,ExxonMobil har søkt, og fått, Oljedirektoratets (OD) velsignelse til å slippe å bore de to forpliktelsesbrønnene i PL 520 på Vøringrandhøgda, nordre del av et område hvor enkelte industrikilder overfor Petronord.no mener det under basalten kan skjule seg ”et lite Brasil.”

Lisensen omfatter blokkene 6502/ 2, 3 og 6 , samt blokkene 6503/ 1, 2, 4 og 5 , og ligger ca. 400 km nordvest for Trondheim. Havdypet i området varierer fra dypt til ultradypt, mer spesifikt fra 1.200 til 2.000 meter.


Omfattende vurderinger

Operatøren har tolket eksisterende 2D-seismikk, skutt over 1.200 km2 med 3D utført en såkalt ONB (ocean bottom node-survey), der geofoner og hydrofoner blir plassert på havbunnen for å fange opp skjæringsbølgene fra havbunnen, da trykkbølgene etter overgangen fra basalt til vann gir et dårligere bilde av formasjonene. I tillegg har selskapet fått EMGS til å utført det som angivelig er den første tredimensjonale magneto-telluriske-undersøkelsen over basalt/lava i Norge.

Til tross for dette har det “ikke blitt identifisert borbare prospekt i utvinningstillatelsen og det derfor ikke er grunnlag for boring.” OD er enig med operatøren om at ”tolkning av dataene viser at prospektiviteten er lav,” at det ikke finnes grunnlag for boring, og har godtatt søknaden om å slippe. Lisensen forventes tilbakelevert denne uken.


Håpet lever lengre sør

Mange har vært spent på hva som skjuler seg i Norskehavet vest, i blokkene langs Mørerandhøgda og Vøringrandhøgda. Disse områdene er dekket av basalt (lavabergart), og svært vanskelige å se gjennom med seismikk, men OD har likevel skutt seismikk som indikerer at det under basalten ligger ”sedimentære bergarter som kan inneholde petroleum.” Totalt er det tildelt fire lisenser i basaltområdene, men ingen har boret så langt. Utenfor Irland og vest for Shetland er det gjort funn under basalt, men ved Færøyene ble det bom.

ExxonMobils beslutning om at de ikke vil bruke en milliard kroner eller mer på å fravriste sub-basalten på Vøringrandhøgda dens hemmeligheter, tyder på at de ikke har påfallende sterk tro på et lite Brasil på 65. breddegrad. De sitter likevel på sin lisens 596 på Mørerandhøgda. OD skjøt sommeren for to år siden 2D-seismikk i området, og skal for øvrig bore to grunne hull i det såkalte ”kikkhullet” (åpning i basalten) her, sannsynligvis på Modgunn Arch, for å ”avklare tolkningen av området.” Dette er planlagt gjennomført i 2013.

Partnere i PL 520 er ExxonMobil (operatør – 50 prosent) og Noreco (50 prosent).

Partnere i PL 596 er ExxonMobil (operatør – 35 prosent), E.ON E&P (20 prosent), Tullow, Bayerngas og RWE Dea (alle med 15 prosent hver).

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger